Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стачките по случай Деня на труда продължават до полунощ. Снимка: Pixabay
Стачките по случай Деня на труда продължават до полунощ. Снимка: Pixabay

24-часова стачка за Деня на труда ще блокира транспорта в Гърция, което ще засегне и българите, насочили се към южната ни съседка за почивните дни, съобщи “Катимерини”.

Столицата Атина ще е един от най-засегнатите градове, като там ще се провеждат три протеста - на площад “Синтагма” в 10,30 ч, на площад “Клафтмонос” в 11 ч и в Каподистрийския университет в столицата. Стачките се противопоставят на решението на гръцкото правителство да измести Деня на труда от 1 май на 7 май. От министерството на труда обявиха промяната с аргумента, че празникът се пада в ден от Страстната седмица преди Великден.

В Гърция обаче е прието Денят на труда да се чества със стачки,

а синдикатите припомниха, че 1 май не е просто почивен ден, нито празник, а дата, на която се подкрепят работниците и техните права.

Протестите, които трябваше да започнат от полунощ и да продължат до края на деня, засягат почти всички видове транспорт. Градският ще се движи само между 9 и 21 ч. Метрото в Атина спазва същите часове, а железниците още във вторник разредиха разписанията на влаковете, като в сряда се очаква те изобщо да не се движат, включително и влаковете “Интерсити”.

Общогръцката федерация на моряците също се включва в стачките за Деня на труда - в сряда кораби и фериботи остават закотвени по пристанищата. Единствено без промяна в разписанието засега се движат полетите от и до Гърция. Предвижда се някои магазини в страната също да останат затворени, но заведенията продължават да работят.

24-часовите стачки в южната ни съседка доведоха до сериозни затруднения за пътуващите, стигна се до струпвания на туристи и коли по гръцките пристанища. Много хора се оказаха блокирани в континенталната част на страната, докато се опитаха да стигнат до островите, където искат да прекарат празниците. Има и българи в капан на път към популярни гръцки дестинации. В следващите дни ще тръгнат и още сънародници.

Гърция е предпочитана дестинация

от българите, особено по празниците, като хиляди прекарват там Великден. Много от тях са удължили почивката си, сливайки Деня на труда, Великден и Гергьовден.

Общо около 1 млн. българи пътуват за великденските празници, като се очаква над 150 хил. от тях да изберат дестинации в чужбина. Освен южната ни съседка предпочитани са Италия, Испания и Великобритания.