Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер Александър Николоски.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер Александър Николоски.

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници"

Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка. Това поиска лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в четвъртък.

Искането му бе провокирано от коментар на Николоски от сряда по повод скандала защо знамето на РСМ не е било поставено в Гербовата зала на българското президентство по време на неформалната среща на Румен Радев с македонската му колежка Гордана Силяновска-Давкова. “Очевидно домакинът не е цивилизован. Не са достойни, нямат уважение. По-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история, каквато нямат”, заяви македонският вицепремиер и предизвика остри реакции от българските политици.

“Да речем - нямат опит. Но езикът, който използват... Извинение. Оставка на този министър. И ако не го направят - нито президент, премиер, министри и партии трябва да се виждат и да преговарят с тях”, отсече Борисов в четвъртък. “Явно с тези хора приятелски срещи, дори опера не трябва да се правят. Извън официалното, там да се протоколира какво мисли едната или другата държава”, каза бившият премиер.

“Мисля, че постъпиха подло с президента, с министрите, които се видяха с тях. Най-добронамерено, не мога да го отрека. Те са отскоро в управлението на РСМ и протоколните неща не са им ясни”, каза той.

И се закани, че ГЕРБ ще информира ЕНП какво са направили от Скопие и каква е позицията ни. А евродепутатът Андрей Ковачев по-късно обясни, че ГЕРБ ще поиска ЕНП да изключи ВМРО-ДПМНЕ.

“Бих искал да кажа нещо на онези политици, които искат моята оставка. Политици, които са обвинявани в престъпления и корупция, политици, които сме виждали на снимки да спят на легло до пачки, злато и стотици хиляди евро в чужда валута, искат от мен да подам оставка. Извинявайте, господа, но вие не сте достойни да ми искате оставката”, отвърна в нарочна позиция Николоски по-късно.