Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Трябваше ли да има "Луда по тебе" за Новак Джокович?
СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Трябваше ли да има "Луда по тебе" за Новак Джокович? СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Един от най-чаканите мачове в България между Новак Джокович и Григор Димитров доби още по-голяма популярност след края си, когато спор в социалните мрежи се разрази относно песента "Луда по тебе" на родната ни фолк певица Камелия. 

В еуфорията след мача Джокович поиска от диджея да пусне популярната песен, която по-рано в клип в социалните мрежи тенисистът показа, че му е любима. Диджеят Мартен Роберто обаче не откликна на молбата му. 

Въпреки отказа Джокович изпя песента заедно с публиката. 

Тази ситуация породи спор в социалните мрежи. 

"Джокович нищо не разбира от хубава музика. Трябваше да поръча някой от хитовете на Стоян Михалев. Опростачиха и тениса тия чалгари", пошегува се във Фейсбук писателят Иво Сиромахов. 

Коментар написа и бившата зам. министърка на екологията Любка Качакова: "Не знам организаторите на мача снощи дали са похвалили диджея. Но аз мисля, че неговият отказ да пусне дори и 10 сек от любимата песен на Джокович бе много, много обиден жест. Джокович направи този мач тържество на спорта, театъра и приятелството. Той пожела да чуе българска песен. Той, великият Джокович дори не се посрами да се пазари с нашия диджей. 30, 20, 10 секунди ?...Обаче нашият бетон! Каква "Луда по тебе", бе Нолееее??? Това тук е София, тук само Моцарт, Пучини и Вагнер! По тази земя поп фолк не е имало, няма и няма да има. Ние не сме балканци! На теб Григор може да ти е "братко", ама ние с теб нищо общо нямаме. И на колене да падаш, никаква "луда", никаква "по тебе"! Не знам за вас, но аз много се ядосах. Да се правим на такива каквито не сме е националният ни спорт. И снощи взехме вселенския златен медал." 

"Бях в чужбина и снощи късно се прибрах. Не съм гледала мача, но това, което си написала, направо не мога да повярвам. Как е възможно да не му пуснат любимата песен?! Нямам думи..." коментира също и председателка на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева, под поста на Качакова.

Различно бе мнението на журналистката Миролюба Бенатова. 

"Признах DJ Marten, който отказа на Джокович. Джокович настоя пред 16 хиляди души, но не получи "Луда по тебе" (допълвам, че това е песен на Камелия, но оригиналът е на Лепа Брена) .Иначе, благотворителният мач с Григор Димитров, беше забавно преживяване - с малко тенис и повече шоу, за радост на децата, които имаха възможност да разменят по няколко удара със световните звезди. Джокович е голям артист. Показа го и като си запя любимата песен акапелно. Гришо още се смущава да се прави на циркаджия. Срещата беше приятна. Излизането от зала Арена 8888 (новото име е това) - адско. По български. Много заключени врати, за да е трудно и опасно." 

Колежка на диджея Илиана Йо подкрепи Мартен Роберто. "Когато си Човек с Принципи, няма сила, която да ги бутне. Дори това да си Джокович, или който и да било друг. Евала на Мартен Роберто. Всеки уважаващ професията си DJ, който не е чалгар разбира за какво иде реч аджеба. Толкова хейт и помия изчетох, че ме е срам.... Кой разбрал, разбрал.....#чалгарскадържава". 

Въпреки това Камелия лично изпя песента на Джокович по време на афтър партито. Коментар от диджея все още няма. 

А ако се питате как и защо Новак Джокович се запали по "Луда по тебе", отговорът всъщност не се крие в сръбския първоизточник на песента - Лепа Брена. А във филмова продукция със сериозна българска връзка. Това е филмът "Южен вятър" на сръбския режисьор Милош Абрамович, превърнал се в любим на сърбите след излизането си през 2018 г. Покрай него и хитът на Камелия изживява истински ренесанс, а в цяла Сърбия запяват българската версия. В „Южен вятър" песента се изпълнява от сръбската певица с български корени Габриела Пейчев. Именно тя избира парчето на Камелия, защото й напомняло за детството й.

Филмът "Южен вятър" е вдъхновен от 90-те години на миналия век, а идеята на режисьора - да покаже жестоката действителност. Във филма участват и български актьори, сред които Христо Шопов и Ивайло Захариев от "Под прикритие".

Така, покрай популяризирането на българския хит на Камелия в Сърбия, и Новак Джокович запя "Луда по тебе"