Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Столичното ларго. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Столичното ларго. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

София е сред десетте градове в света, които бележат най-голямо подобрение в тазгодишната класация на списание "Икономист" за най-добрите места за живеене.

Столицата ни се покачва с 1,6 пункта по индекса за добро качество живот и заема 103-о място от общо 173 града, изкачвайки се с пет места от миналогодишната класация.

Още пет европейски столици отбелязват подобрение в качеството на живот в класацията, всичките от Източна Европа: Будапеща, Белград и Атина с 0,9 пункта, следвани от Братислава и Букурещ с 0,8 пункта.

Индексът се определя по 30 показателя, разделени в пет категории: стабилност, здравеопазване, култура и околна среда, образование и инфраструктура.

Според "Икономист" в градовете от Източна Европа

подобренията се отнасят до инвестиции в транспорта, съотношението между лекари и пациенти, както и броя на учениците

Източна Европа е на четвърто място като най-добре представящ се регион. По този показател Западна Европа е лидер, следван от Северна Америка и Азиатско-Тихоокеанския район. След нея се нареждат Латинска Америка, Близкият изток и Северна Африка, както и Африка на юг от Сахара. Именно там са концентрирани местата с най-лошо качество на живот - сирийската столица Дамаск, Триполи в Либия, Алжир, нигерийската столица Лагос и Карачи в Пакистан.

Макар и сравнително ниско в европейските класации,

градовете от Източна Европа са конкурентни на най-добрите

американски градове Будапеща например се намира между Питсбърг и Сиатъл в световната класация, сочи проучването на "Икономист".

Подобрението на София е същото като на Хо ши мин във Виетнам, а пред нас е само Хонконг, който отбелязва подобрение от 2,1 пункта.

Лидери обаче са Виена, Копенхаген и Цюрих, които получават съответно злато, сребро и бронз в глобалния индекс и повтарят местата си от миналогодишната класация. На четвърто място се нарежда австралийският Мелбърн, следван от Калгари в Канада и Женева в Швейцария. Десетката на градовете с най-добро качество на живот се допълва от Сидни (Австралия), Ванкувър (Канада), Осака (Япония), Окланд (Нова Зеландия).