Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Журналистът Любчо Нешков
СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Журналистът Любчо Нешков СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Тази снимка и в момента е  в сайта на президентството на Македония. Качена е от тях там, подчерта журналистът

Външното министерство на РСМ привиква посланика ни в Скопие Желязко Радуков за разговори. Причината - липсата на флага на Северна Македония на снимка от разговорите между президентите Гордана Силяновска и Румен Радев в София в петък. На нея се вижда само българският трикольор и знамето на ЕС. Това предизвика остри критики в Скопие. Силяносвка беше в страната ни, за да гледа постановка на северномакедонската опера и балет.

Първо няма гаф. Няма нарушение на протокола. Това е частно посещение и при подобни визити липсва онази официална церемония, която се прилага в подобни случаи. Това е частна визита. Тази снимка е в сайта на президентството на Македония. Качена е от тях там. И към този час снимката си стои там като една от водещите новини. Въпросът е защо се случва това нещо? И откъде възникна този въпрос? Това е част от политическата система в Македония", коментира журналистът Любчо Нешков по NOVA.

По думите му въпросът, който трябва да бъде решен в Македония е, дали тази страна иска наистина да бъде истински независима или нейното съществуване е свързано с омразата към българите? "В случая става въпрос за държавна идеология. До вчера тези, които бяха обвинявани, че са били пробългарски, близки до България, Социалдемократическият съюз, използват този арсенал, който се използваше от ВМРО-ДПМНЕ, като опозиция. Затова казвам, че тук става въпрос за държавна идеология. Казаха, че тя била унижена, че Силяновска не е обърнала внимание на това нещо", подчерта той.

Според него "няма лошо Силяновска да идва в България". Ако иска културна дипломация, тя може да обикаля България целогодишно - от Балчик до Сандански. Да не говорим за Пловдив и София. Според мен това е опит да се представи страната като жертва пред света. Че Силяновска има желание да намери решение, но ето България е тази, която блокира присъединяването на Скопие към ЕС. И когато идва в София и се случва подобно нещо - тогава се търси знамето. Утре ще се потърси обувката, чорапът и каквото си решат. В основата не е нито знамето, нито някакво изявление. В основата е тази държава да бъде подчинена на чужди геополитически интереси. Тяхната държавна идеология, затова казвам до вчерашните уж наши съюзници и приятели, сега използват същата риторика. Това е част от съществуването, част от системата на тази държава", категоричен е Нешков.

Снимка от разговорите между президентите Гордана Силяновска и Румен Радев в София в петък.
Снимка от разговорите между президентите Гордана Силяновска и Румен Радев в София в петък.