Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бизнесменът Илчовски показа частния си зоокът, осиротял след акцията на разследващите
Бизнесменът Илчовски показа частния си зоокът, осиротял след акцията на разследващите

Направил съм си частен зоокът, но не искаха да ме регистрират. Многократно съм си подавал документите! Това каза пред "България Днес" бизнесменът Светослав Илчовски, потърсен за коментар във връзка с акцията за изземане на животни от имотите му.

Зърненият бос твърди, че пернатите пеликани и фламинги не са от дивата природа, а са отгледани в контролирана среда и има всички документи, фактури и сертификати.

От Окръжна прокуратура - Плевен заявиха за вестника, че по случая се води досъдебно производство за придобиване и държане на застрашени екземпляри. 

Повече по темата четете тук.

По време на акция, извършена на 11 септември от полицията и прокуратурата в Плевен, бяха иззети 23 живи и препарирани животни от имоти на бизнесмена Светослав Илчовски. Там имало 6 розови фламинги и 2 розови пеликана, които се отглеждали, както и 2 замразени черни щъркела плюс 7 препарирани животни - балканска дива коза; гарван, кожа с глава на кафява мечка, розово фламинго, препарирана цяла кафява мечка и сив коронован жерав, както и още 6 птици, които обаче останали в имотите.

Претърсени са 4 имота на Илчовски. Те били в землището на Койнаре, община Червен бряг.

По разпореждане на наблюдаващия прокурор при ОП-Плевен всички иззети живи животни са предадени за транспорт и съхранение в Зоологическа градина – София, определена за спасителен център съгласно заповед на Министъра на околната среда и водите.

Препарираните животни ще се съхраняват в Регионален исторически музей Плевен, а замразените - в Българска агенция по безопасност на храните в Плевен.

В имотите имало още 6 пернати живи животни. Те обаче били оставени там, тъй като не дошъл специализиран превоз. Илчовски не е арестуван.