Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илон Мъск
СНИМКА: Х/@elonmusk
Илон Мъск СНИМКА: Х/@elonmusk

“СпейсЕкс” е изстреляла 7000 устройства “Старлинк” от 2019 г. насам

Илон Мъск вече контролира почти две трети от всички активни сателити в орбита около Земята. Тази седмица компанията му “СпейсЕкс” изстреля 7000-ия си “Старлинк”, който осигурява високоскоростна интернет връзка.

Сателитното съзвездие, изградено и управлявано от една от най-надеждните частни космически компании, набъбва със средно по 3 сателита на ден. Първите 60 “Старлинк” бяха изстреляни на 23 май 2019 г. на борда на ракета Falcon 9 на “СпейсЕкс”.

По последни данни “СпейсЕкс” има 6370 активни сателита в ниска околоземна орбита, с още няколкостотин неактивни или деорбитирани. Това са малко над

62% от всички изстреляни в Космоса сателити

и е приблизително 10 пъти повече от най-близкия им съперник - базираната в Обединеното кралство стартъп компания OneWeb. Важно е да се отбележи, че фирмата разчита на ракетите на “СпейсЕкс”, за да достави техниката си в Космоса.

През последните 3 години броят на активните сателити на Мъск се е увеличил 6 пъти. Компанията на милиардера

планира да изстреля до 42 хил. устройства,

за да завърши съзвездието на “Стралинк”. То е способно да достави високоскоростен интернет и телефонна връзка до всяко кътче на планетата. В момента “Старлинк” оперира в 102 държави и има над 3 милиона клиенти.

Не всички обаче са доволни от този факт. В сряда председателят на Федералната комисия по комуникациите в САЩ Джесика Розенуорсел заяви, че иска да види по-силна конкуренция на компанията на милиардера, тъй като тя има много голям дял от интернет трафика. А политиката на САЩ разрешава монопол.