Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин
Владимир Путин

Заяви го часове преди стратегическата среща на британския премиер с Байдън

Директна война обеща президентът Владимир Путин, ако Западът разреши на Украйна да използва техниката му, за да стреля по цели дълбоко в Русия. Предупреждението му дойде часове преди британският премиер Киър Стармър да пристигне в САЩ за среща с американския президент Джо Байдън.

Още преди Стармър да кацне във Вашингтон, стопанинът на Кремъл изпрати друг сигнал на западните лидери - отне акредитацията на 6-има британски дипломати в Москва, като ги обвини в шпионаж и саботаж.

Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия заяви в петък, че разполага с документи, които доказват, че отдел на британското външно министерство, който отговаря за Източна Европа и Централна Азия, е координирал “ескалация на политическата и военна ситуация.” Според руското разузнаване въпросният отдел е бил натоварен със задачата да осигури стратегическо поражение на Русия във войната ѝ срещу Украйна. Оттам добавят, че “в отговор на многобройните недружелюбни стъпки, предприети от Лондон”, 6-имата дипломати са експулсирани.

От британското външно министерство нарекоха действията на Москва безпочвени. Посочиха, че решението за този ход било взето още миналия месец в отговор на изгонения през май руски аташе по отбраната. Тогава властите на Острова го обявиха за недеклариран офицер от руското разузнаване и премахнаха дипломатическия статут на няколко руски сгради в Обединеното кралство.

Москва съобщи за дипломатическия спор с Великобритания точно преди ключовата среща между Стармър и Байдън, на която се очаква да се обяви официално разрешението Украйна да използва ракети “Сторм Шадоу” по цели в Русия. Техният обхват е над 250 км. Украинският президент отдавна се опитва да си издейства това. Срещата между Англия и САЩ бе ускорена заради доставката на ирански балистични ракети на Москва - ход, който западните съюзници виждат като драматична ескалация.

Стана ясно още, че от година Русия произвежда нов боен дрон камикадзе с голям обсег, като използва китайски двигатели и части. Смята се, че вече има готови 2500 дрона от новото поколение.