Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Йорданов Александров СНИМКА: Фейсбук
Александър Йорданов Александров СНИМКА: Фейсбук

Т.нар. партии на "промяната" ПП и ДБ търпят тежко поражение. И причината е в тях. Сега е логично техните лидери да подадат оставки. Ако поне малко от малко имат европейска политическа култура могат да сторят това още тази вечер. Но прогнозата ми е, че ще се ослушват. Ако не бях политик бих ги нарекъл шушумиги, но сега ще ги характеризирам само като политически неадекватни. Те настина трябва да подадат оставки. И от мен да мине нека не е още тази вечер. Тежката загуба си е тежка загуба. В такива случаи нашият народ казва: така им се пада. И е прав. По принцип народът винаги е прав. Грешат политиците.

Това че победител на изборите ще бъде коалицията за която аз гласувах бе известно отдавна. Само политически слепоци и заблудени привърженици на "промяната" не вдяваха за истината. ГЕРБ-СДС спечелиха изборите, защото останаха през последните три години най-близо до хората, до гражданите на България. Обръщам внимание - до хората, а не до парите. В предизборната кампания ГЕРБ-СДС спокойно разказаха за всичко, което реално са постигнали, когато са управлявали. И гражданите приеха, че при тези партии няма скрито покрито, няма лъжа, няма измама.

Три партийни коалиции (ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, БСП за България) и три партии (ДПС, Възраждане, ИТН) ще бъдат представени в 50-то Народно събрание. Това е много близко до моята предварителна прогноза, която допускаше в парламента да влезе и четвърта коалиция - "Синя България". Но изрично бях изтъкнал, че за да се случи това са необходими много по-големи усилия от нейна страна. Явно такива не са били положени.

Специално обръщам внимание, че българските социологически агенции този път бяха на ниво. Това, което прогнозираха се случи. Затова и в своите предварителни прогнози аз съветвах гражданите да се съобразят с техните проучвания. Който ме е послушал е гласувал правилно, а който не е, ще бъде свидетел как партията за която е гласувал ще гледа парламента през "крив макарон".

Сега започват коментарите. Слушам какви ги плещат и някои менте политолози и журналисти. Те се опитват да внушат, че отговорност за съставяне на редовно правителство след изборите носят само победителите от ГЕРБ-СДС. Абсолютна манипулация. Отговорността е главно на загубилите изборите партии. Те именно трябва да покажат дали могат да преодолеят егото си, да надскочат загубата си и да помогнат на България да има не само редовно, но и стабилно проевропейско и национално отговорно правителство. В този смисъл най-голяма е отговорността на ПП-ДБ, на ДПС и на ИТН. Ясно е, че е нормално "БСП за България" и "Възраждане" да останат в опозиция. Многократно съм обяснявал защо така е най-добре за България. Впрочем логично е и лидерът на БСП да подаде оставка. Тя отдавна се чака. Няма да се повтарям.

Ако ПП-ДБ решат да останат в опозиция, то те ще се лепнат логично до "БСП за България" и "Възраждане" - антиевроатлантическите и прокремълски сили у нас. Дали ПП-ДБ ще стигнат до това предателство ми е трудно сега да прогнозирам. Но има политолози, които ги съветват така да постъпят. Това са именно манипулаторите, сеирджиите в политологията.

ДПС със сигурност ще постъпят либерално. Те ще бъдат готови да станат част от правителствено мнозинство. ИТН известно време ще се колебаят. Но и пред тях ще застане въпросът за националната отговорност. Не могат да избягат от него. И ще трябва да се решат на европейската стъпка: по-добре правителство, отколкото опозиция в компанията на "БСП за България", "Възраждане" и евентуално ПП-ДБ.

Това е моята прогноза в 20.00 часа на 9 юни 2024 г.

*От фейсбук