Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков е сред главните действащи лица в записите. На един от тях се чува и гласът на бившия премиер Николай Денков. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Кирил Петков е сред главните действащи лица в записите. На един от тях се чува и гласът на бившия премиер Николай Денков. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Три записа - толкова се появиха (засега) в разгара на предизборната кампания с герои лидерите на “Продължаваме промяната”. В първия те търсят едни 3 млн. лв. за вота, но не сегашния, а през 2023 г.

Варненският сайт “Афера” привечер в понеделник публикува тази фонограма, във вторник последваха 2 нови “теча”.

От ПП-ДБ са убедени, че това е кална кампания и настояват ДАНС да провери кой е записвал. Допускат, че точно затова е била съпротивата срещу реформи в службите.

И в трите фонограми звучи съпредседателят Кирил Петков, макар и с много накъсан глас. Но пък от “Афера” прилагат и транскрипция.

Участници в първия запис са Петков, Асен Василев, Николай Денков, Лена Бориславова и мъж на име Пламен, на когото именно съпредседателят Петков споделя финансовия проблем по телефона.

Не е русенският бизнесмен, а друг собственик на фирма с името Пламен, близък на Петков и Василев, реагираха от формацията пред “24 часа” малко след пускането на записа в 17 ч онзи ден. И напомниха, че на вота през 2023-а сред най-големите им спонсори бе газовият магнат Сашо Дончев с дарение от 500 хил. лв., обявено пред Сметната палата. После неговата медия “Сега” изведнъж стана голям критик на ПП.

Здравейте, приятели, пускаме ви запис, от който ще разберете, че на изборите през 2023 не успявахме да съберем пари, за да си финансираме кампанията. Сега положението е същото, затова и сме обявили дарителска кампания. Другият извод, който се налага, е, че българските служби ни следят и подслушват. Това може да ви обясни и защо ГЕРБ и ДПС водиха такава люта битка, за да ги запазят в този вид. Подкрепете ни, за да има истинска промяна в България” - вечерта с този пост във фейсбук от ПП потвърдиха автентичността на записа и отвърнаха на удара.

Последва обаче и вторият - във вторник по обед. В него с гласа на Асен Василев звучи: “Ако някой ще разбие ГЕРБ, няма да сме ние, ще е президентът. Защото си представи едни нервни избори, в които президентът с кеша, който има, вдигне незавимиси кандидати, които са по-лоши, за разлика от евроатлантиците от ГЕРБ”.

И за този запис от ПП не отрекоха автентичност, но Петков обясни, че е слепван и монтиран. А целта - “да направят кампанията мръсна и гадна”.

Тази правосъдна система и служби в момента работят като компроматна машина. Това не е нормално, възмути се Кирил Петков. А лидерът на ДСБ Атанас Атанасов настоя премиерът да поиска проверка от ДАНС.

Има конкретни публични факти за това, че има нерегламентирано подслушване на партийна централа. Едно време в Америка имаше “Уотъргейт”, заради което си отиде президент. В България има ли ДАНС, или г-н Главчев възлага на ДАНС извършване на проверки за негови действия?, коментира той. Попита и кой е дал записа на “Афера”.

“Винаги съм вярвал на Кирил Петков, че е честен човек, а и последните записи доказват, че е така. Само той не беше разбрал, че имат кеш. Всички други знаеха. Това е едно потвърждение”, включи се с лека усмивка в темата Бойко Борисов.

Не съм чувал в Европа такъв чудовищен скандал, каза пък Делян Пеевски. И добави: “Тези хора са обрасли с кешове, влачения, пудели, зловеща работа”.

А малко след това последва и запис №3, този път посветен на “Магнитски”. Той е още по-накъсан, звучи само гласът на Кирил Петков. Той обяснява как ще дадат на някой “Американеца” документи и папки как Васил Божков е подкупвал. И че Владислав Горанов може да бъде вкаран в “Магнитски”. Името на бившия финансов министър от ГЕРБ е в американския санкционен списък от началото на 2023 г.