Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лена Бориславова и Христо Петров, известен като Ицо Хазарта, в парламента.
Лена Бориславова и Христо Петров, известен като Ицо Хазарта, в парламента.

Двама бивши министри влизат като водачи от ПП - Богдан Богданов и Андрей Цеков

Лена Бориславова влиза отново в парламента. Това призна самата тя чрез пост във фейсбук, в който обяви, че е готова да се откаже от имунитета си, ако той се окаже пречка за разследването срещу нея покрай казуса “Корал”. Младата юристка може да има имунитет само ако се кандидатира пак за депутат от ПП-ДБ.

През 2023 г. Бориславова беше кандидат за депутат, закле се в 49-ото НС, но след това напусна. Официално - за да се съсредоточи върху местните избори, а след това се разбра, че е бременна.

В неделя около Бориславова и лидера на “Промяната” Кирил Петков гръмна скандал. Председателят на сдружението “Да опазим Корал” Атанас Русев я обвини, че е фалшифицирала документи, за да може Петков да бъде освободен от управата на организацията и да стане министър на икономиката в служебния кабинет на Стефан Янев преди 3 г.

БОГДАН БОГДАНОВ
БОГДАН БОГДАНОВ

В отговор съпредседателят на ПП замеси в скандала Румен Николов - Пашата. Той припомни, че през февруари 2022 г. в качеството си на премиер подал списък от 19 лица на тогавашния главен прокурор Иван Гешев. Част от него бил и Пашата. Петков твърди, че Русев му се обадил, за да му държи сметка.

Казусът с подписите пък е известен на прокуратурата от август миналата година, макар за него публично да се разбира сега. Делото е образувано на 11 август, но произнасяне няма, защото се чакат резултати от съдебно-графическа и техническа експертиза.

Бях обвинена в извършването на документно престъпление. По този казус, оказа се, прокуратурата ще работи. Прекрасно. Предстои истината за случилото се и за сигналоподателите на ДАНС да стане явна в съдебната зала. Второ, отсега заявявам, че ще се откажа от своя имунитет в момента, в който бъде пречка за разследване. Никой не е над закона, написа Бориславова във фейсбук във вторник. В момента обаче тя няма имунитет, защото не е депутат, нито е кандидат официално.

Окончателният срок за регистрация на листите от политическите формации е 7 май, досега ПП не е обявила своите. Кандидатите влизат официално в кампания от 9 май и оттогава се ползват с имунитет. По време на кампания той се вдига с решение на ЦИК.

Водач на листи за предстоящите парламентарни избори от ПП-ДБ ще е министърът на икономиката в кабинета “Денков” Богдан Богданов, обяви той вчера. В правителството Богданов бе в качеството си на експерт. Сега решил да влезе активно в политиката, защото имал още работа за вършене. Той не уточни къде ще е водач, но нямало да е на една листа.

Водач се очаква да е и бившият регионален министър Андрей Цеков. Името му се спряга за Благоевград, където досега водеше Андрей Гюров, но той бе избран за подуправител на БНБ.

Бившият регионален министър Андрей Цеков се очаква да е водач в Благоевград, а Асен Василев може би ще е начело на две листи - в Пловдив и в Хасково.
Бившият регионален министър Андрей Цеков се очаква да е водач в Благоевград, а Асен Василев може би ще е начело на две листи - в Пловдив и в Хасково.

Един от най-активните депутати на “Промяната” - Искрен Митев, пък няма да се кандидатира за 50-ото НС, а само за Европарламента, стана ясно пак от фейсбук.

Не се отказвам - продължавам. Отказвам да бъда в две листи. Отказвам да не предам нататък, написа той. Митев допълва, че не желае гарантирани и лесни победи, а “трудности, непреодолими препятствия и невъзможни битки - те изграждат характера, те си струват истински”.

Единствено в европейската листа, но не и в тази за НС ще се включи и водачът Никола Минчев. Досега той бе първи в Пловдив, а сега се очаква там да е Асен Василев. Съпредседателят на ПП може този път да поведе две листи, преди беше само в Хасково.

Начело на две листи ще е вероятно и експремиерът акад. Николай Денков - освен в Шумен, името му се спряга и за Бургас. В морския град досега беше Константин Бачийски, но партията му СЕК напусна ПП-ДБ, въпреки че бе мандатоносител на кабинета “Петков”.

ИСКРЕН МИТЕВ
ИСКРЕН МИТЕВ