Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Ганев КАДЪР: NOVA NEWS
Георги Ганев КАДЪР: NOVA NEWS

Бойко Борисов не бива да се прави на изненадан от информацията за нов дълг. Лично е правил това най-малко три пъти.

Това каза пред БНР макроикономистът и депутат от ПП-ДБ Георги Ганев и коментира:

"Не знам защо г-н Борисов е изненадан от това съобщение, при положение, че когато той беше премиер се сключи споразумението за средносрочно управление на външния дълг на България с една купчина реномирани световни участници в капиталовите пазари. Той знае, че България от време на време, когато тези партньори кажат, че сега е подходящ момент, емитира емисии.

Той го е правил най-малко три пъти! Лично! Не бива да се прави на изненадан. Септември (следващата година - б.р.) имаме падеж на голяма емисия, емитирана при кабинета "Орешарски", лятото на 2014 г. Принципът при външния дълг на България е, че тези емисии не се изплащат за сметка на фискалния резерв, а се емитира нов дълг, който да покрие плащането на стария - главниците. ... Очевидно сега всички партньори са преценили, че е по-добре сега да се емитира този дълг, отколкото да чакаме последния момент".

Лошата новина е, че инфлацията ще спада по-бавно и най-вероятно тя "хич няма да спадне толкова, колкото на всички ни се иска", подчерта макроикономистът и посочи, че през септември в България има дефлация.

"Хармонизираният индекс продължава да е над 6% годишно. Бихме искали, разбира се, да видим по-ниска инфлация".

Ганев посочи, че е добре да бъдат възстановени постепенно нормалните ставки по ДДС.

За Бюджет 2024 макроикономистът и депутат от ПП-ДБ изказа мнение, че трябва да бъде консервативен:

"Планирането трябва да бъде песимистично и да остане място за приятни изненади, отколкото обратното. ... За влизането в еврозоната всичко е на напълно достатъчен етап на готовност. Само инфлационният критерий остава, за да видим дали ще влезем".

Според Георги Ганев конфликтът в Близкия изток "по-малко пряко" ще засегне България:

"Към момента основната икономическа последица от този конфликт е много сериозното нервиране, дори можем да говорим за паника на пазарите на природен газ. Цената на международната борса в Нидерландия от 35 евро вече е над 50 евро. Това няма как да не се отрази на ситуацията в икономиките в Европа, които много сериозно разчитат на газ. ... Петролът се качи на около 90 долара, този пазар е много по-малко нервиран, отколкото газовия".

Като друго отражение на войната Израел- "Хамас" Ганев посочи евентуална бежанска вълна към Европа, която "вероятно ще усетим сериозно" в България.