Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Главчев КАДЪР: БНТ
Димитър Главчев КАДЪР: БНТ

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев в назначен за временно управляващ в посолството с Киев след конкурс. Това обяви днес премиерът Димитър Главчев.

“Много популярно стана назначаването на временно управляващия посолството в Киев. Напоследък се заинтересува особено президентската институция в различни нейни проявления. Трябва да ви кажа, че от 2 г. там няма извънреден и пълномощен посланик, имаше временно управляващ, който не беше с дипломатически ранг. Така или иначе направихме конкурс за временно управляващ отново. Първо конкурсът беше в рамките на МВнР. Интересно се получава - вътрешен за Министерството на външните работи, но това е фактът. Никой не се яви на този конкурс. След това г-н Ненчев като външен вече участва и спечели конкурса”, коментира Главчев.

Така че всички процедури са спазени. За назначаването на временно управляващ не се изисква указ от президента и всичко това, че е нарушена конституцията р абсолютна спекулация - няма такова нещо, категоричен бе Главчев. 

Неслучайно, вие сигурно си спомняте, не сме предлагали нито един извънреден и пълномощен посланик, водени от разбирането, че на служебно правителство не му е работа да назначава посланици по процедурата, по която се изисква указ от президента. Надяваме се, все още има един мандат, да се назначи редовно правителство и то да извърви тази процедура. Ако пък се наложи, може следващо редовно правителство да го направи, тъй като имаме доста места, на които трябва да бъдат назначени посланици. И там процедурата си е процедура, никога не сме си позволявали да не спазваме законите, камо ли конституцията. Така че това е ситуацията, посочи той. 

Спасихме човешки животи, овладяхме пожарите на територията на страната, съобщи служебният премиер Димитър Главчев на редовното заседание на Министерски съвет.

„Благодарение на усилията на пожарникарите, военнослужещите и доброволците, както и на всички около тази маса, вече може да се каже, че пожарите са овладени. Нямаше жертви. Няма по-голяма ценност от живота. Накрая усилията на всички – пожарникари, военнослужещи и доброволци, бяха подпомогнати и от природата, с помощта на Господ. Без Божията помощ трудно всеки от нас би се справил", каза още премиерът.

Заседание на Министерския съвет

Заседание на Министерския съвет

Публикувахте от "По света и у нас" - новините на БНТ в Сряда, 24 юли 2024 г.