Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Главчев отрече да има напрежение между него и Румен Радев, макар че не за първи път са на различни позиции.
Димитър Главчев отрече да има напрежение между него и Румен Радев, макар че не за първи път са на различни позиции.
  • Идеята бившият министър да поеме временно мисията "издадена" от Соломон Паси. Илияна Йотова му благодари - така на "Дондуков" 2 узнали, че искат да ги поставят пред свършен факт
  • Президентът вече е казвал "не" на този дипломат
  • Главчев обаче категоричен, че е следвал процедурата и спазил конституцията

Гняв откъм “Дондуков” 2 предизвика решението на правителството да заобиколи Румен Радев, като изпрати Николай Ненчев за временен посланик в Украйна. Бившият военен министър от втория кабинет на Борисов е одобрен на закрито заседание на МС и трябва да замине следващите дни. Той не е харесван за титуляр от президента, който има последната дума за постоянните назначения на посланици.

Николай Ненчев
СНИМКА: ГЕОРГИ ПАЛЕЙКОВ
Николай Ненчев СНИМКА: ГЕОРГИ ПАЛЕЙКОВ

В остра позиция до медиите Радев разкри, че вече веднъж е казал “не” на заминаването на Ненчев за Киев. Президентът разказа, че “настойчиво” му е бил предлаган за посланик още по времето на кабинета “Денков”. Отказал, понеже “въпросният кандидат не притежава необходимите професионални качества и подготовка за този важен пост”.

Вместо да предложи кандидат за посланик на България в Украйна, МВнР реши да назначи Николай Ненчев за нов “временно управляващ” посолството ни. Това е

необосновано понижаване на равнището на дипломатическо представителство

и грубо заобикаляне на конституцията и установения ред за определянето на ръководители на задграничните ни мисии, пише президентът и настоява Външно да предложи човек за поста с “доказани качества и професионална експертиза”.

Очевидно идеята е била всички ние да бъдем поставени пред свършен факт. Грубо нарушение на духа на конституцията и нейния чл. 98, в който ясно са разписани правомощията на президента да назначава ръководителите на дипломатически мисии по предложение на Министерския съвет. И най-важният въпрос за мен - как е възможно в ситуация на война в Украйна да назначаваме временно управляващ българското посолство, което по всички дипломатически критерии означава снижаване на нивото на представителност, коментира и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Илияна Йотова на поклонението по повод 82 г. от разстрела на Никола Вапцаров.



СНИМКА: ПРЕССЕКРЕТАРИАТ НА ПРЕЗИДЕНТСТВОТО
Илияна Йотова на поклонението по повод 82 г. от разстрела на Никола Вапцаров. СНИМКА: ПРЕССЕКРЕТАРИАТ НА ПРЕЗИДЕНТСТВОТО

Тя напомни, че България е на няколкостотин километра от Украйна и всяко наше решение и позиция е знак от изключителна важност. Затова е нужен дипломат с много опит и много сериозни възможности. Очевидно е, че президентът е преценил, че тази кандидатура не отговаря на тези условия, каза Йотова.

Предложението за назначаването на Ненчев е на МВнР и бе обявено от председателя на Атлантическия клуб Соломон Паси в понеделник. Вицепрезидентът му благодари, че е информирал българската общественост, и предположи, че назначението ще стане реалност до дни, а идеята е била “всички ние да бъдем поставени пред свършен факт”.

Докато отговаряше на въпроси във фейсбук, вчера служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че всъщност Ненчев вече назначен с решение на МС.

Тази практика се използва на много места в посолства, в които не може да бъде назначен посланик. Специално в Украйна от 2 г. по понятни причини не може да бъде назначен посланик, а

от украинска страна много често поставят въпроса да има временно

управляващ посланик. Абсолютно е спазена процедурата. Обстоятелствата в Киев не са обичайни по понятна причина - война се води там, обясни Главчев.

Продължава да се търси кандидат за поста, на който и Радев да се съгласи и да разпише указа.

България няма посланик в Киев от февруари 2023 г. Дотогава мисията се ръководеше от Костадин Коджабашев, който бе отзован у нас през февруари 2022 г. заради избухналата война, а през август 2022 г. стана служебен зам. външен министър. За няколко месеца съвместяваше двата поста, докато мандатът му не изтече в началото на миналата година. Вицепремиерът и външен министър в кабинета “Денков” Мария Габриел предложи Петър Танев, работил в посолството. Решението тогава мина през МС, но Радев не подписа указа за назначаването му.

Акад. Денков отрече да е предлагал Ненчев за посланик. Никога не е работил с него, затова отказа да коментира качествата му. Но подчерта: “Не съм участвал в процедури, в които да съм го предлагал, и в момента не участвам в тази процедура.”

Следващия месец изтича мандатът и на посланика ни в Русия Атанас Кръстин, който преди това бе съветник на президента Радев.