Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане" почти наравно, финалният спринт ще реши кой е втори
  • Избирателната активност ще е 2,5-2,7 млн., сходна на тази от последните парламентарни избори

ГЕРБ е първа сила в електоралните предпочитания за предстоящите на 9 юни парламентарни избори с преднина 10,7% пред ПП-ДБ. Те пък са със сходен резултат с ДПС и “Възраждане” и оставащите дни на кампанията ще решат битката за второ, трето и четвърто място.

Това показват данните от новото национално представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Избирателната активност на предстоящите парламентарни избори се очаква да бъде около 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната - приблизително се очакват между 2 милиона и половина и 2 милиона и 700 хиляди избиратели пред урните на 9 юни. За европейските избори

декларираната активност е с 3% по-ниска

В първата половина от кампанията не се регистрира структурна промяна в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ разполага с комфортна преднина пред втория с малко над 10% сред гласуващите. Следва група от 3 формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15,4%), ДПС (14,9%) и “Възраждане” (14,8%). В хода на оставащата кампания ще бъде решена подредбата за второто, третото и четвъртото място. БСП задържа пета позиция с 8,5% от гласуващите, следвана от “Има такъв народ” с 5,5%.

Под бариерата за парламентарно представителство остават “Солидарна България” (2,4%), “Синя България” (1,8%), “Левицата” (1,4%), “Български възход” (1,2%) и ВМРО (1,1%).

Опцията “Не подкрепям никого” събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

Няма сериозна разлика в предпочитанията на българите между изборите за национален и европейски парламент. Очаква се

малко по-силен резултат на европейските избори

за коалицията ПП-ДБ (16,1%) и Възраждане (15,1%). За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение с националния вот.

От “Тренд” правят уточнението, че заради малките разлики в процентите на втория, третия и четвъртия в подредбата и поради възможността на парламентарните избори да се гласува и в страни извън Европейски съюз, подреждането на формациите на парламентарните и европейските избори може да бъде различно.