Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Димитър Главчев (на трибуната) бе изслушан за увеличението на пенсиите. Междувременно в кулоарите лидерът на ДПС Делян Пеевски (долу вдясно) разказа за разговорите си с политици от ПП-ДБ.
Премиерът Димитър Главчев (на трибуната) бе изслушан за увеличението на пенсиите. Междувременно в кулоарите лидерът на ДПС Делян Пеевски (долу вдясно) разказа за разговорите си с политици от ПП-ДБ.

Какво не знаеха българите:

1. ПП и ДБ сериозно обмисляли къде да пратят Борисов в пенсия

2. Лидерът на ГЕРБ искал да слезе от сцената като държавен глава

3. Христо Иванов също мечтаел за този пост и предложил срещу това Делян Пеевски да е премиер

4. Асен Василев молил не просто да е вице или министър, а министър- председател, измествайки Николай Денков

5. Христо Иванов намеси в емоцията и списъка “Магнитски”

Лидерът на “Да, България” Христо Иванов искал да стане президент, а на Делян Пеевски той предложил да бъде министър-председател. Това се е случило при управлението на редовния кабинет “Денков”, когато имаше внушително мнозинство по важните теми в държавата. Офертата била дадена в присъствието на зам.-шефа на ДПС Йордан Цонев.

Новината обяви лидерът на партията Делян Пеевски в кулоарите на парламента като отговор на личен спомен пък на съпредседателя на ПП-ДБ Асен Василев. В неделна тв изява той сподели друго разпределение на двата важни поста - Делян Пеевски желаел да е премиер, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов - да се пенсионира като президент.

Това кой какъв ще бъде го решават хората. Но за Асен Василев - лично в присъствието на г-н Цонев ме е молил да го подкрепим да бъде вицепремиер. Той мечтаеше за това да не е просто един министър, като казваше, за да може да управлява ефективно, според неговите думи. Неговата съкровена мечта беше да стане премиер след Мария Габриел. На следващата ротация да бъде махнат Денков и той да бъде премиер. Това са думи, зад които аз стоя, разказа в сряда Пеевски. Лидерът на ДПС обясни и че идеята била всички тези властови трансформации да станат с подкрепа на ДПС, а в замяна движението трябвало да получи министри, но и вицепремиер.

Всичко това му е отказано, подчерта обаче Пеевски и довери, че една година неговият заместник Йордан Цонев го убеждавал да се срещне с Христо Иванов. Пеевски не желаел, защото знам неговите обвързаности с олигарха Иво Прокопиев, че той е просто едно прокси и няма собствена воля. Накрая обаче склонил.

Г-н Цонев е свидетел - Христо Иванов каза: “Аз искам да бъда президент, имам нужда от подкрепата на ДПС за това, важно е да ликвидирам ПП и да бъда единствен лидер на дясното, след това да стана президент. Предлагам, г-н Пеевски, вие да бъдете премиер.

Според лидера на ДПС важната цел на Иванов била Борисов да се пенсионира. Това искал и съпредседателят на ПП Кирил Петков, който му го казал в прав текст. Двамата с Иванов предлагали “какво ли не” за Борисов - от пост в Европа до място на някой остров.

Никога нито за секунда не ми е минавало през ума да се кандидатирам за подобен пост, отвърна веднага Иванов Но иначе имал възможности неведнъж.

Лидерът на “Да, България” нарече разказаното от Пеевски “поредна интрига и купища от лъжи” и “невъзможен политически разговор”. Иванов допусна, че лидерът на ДПС щял да продължи да го атакува, тъй като той бил свидетел на “изключително унизителните опити” на политика да излезе от списъка на санкционираните по “Магнитски”. Емоционално темата за президентската и премиерската оферта лидерът на “Да, България” описа като “предсмъртния писък на г-н Пеевски” и предупреди ГЕРБ и ДПС, че няма да могат легитимно и и устойчиво да упражняват властта в България, да формират стабилно правителство и да да бъдат партньори на европейците.

Докато спорът кой президент, кой премиер, кой вице вървеше в кулоарите на парламента, в залата депутатите изслушаха служебния премиер Димитър Главчев заради появилите се страхове пенсиите да се вдигнат с 10% вместо с 11%. Макар още преди извънредната депутатска сбирка да се разбра, че няма да стане, тъй като НОИ качи парите за възрастни с обещания процент.

БСП пък бе успокоена от Главчев, че токът няма да се вдига драстично, а в рамките на инфлацията, че и по-малко. Служебният премиер напомни, че има независим орган, който следи формирането на цената му.

Парламентът заседава за първи път насред изборна кампания, защото конституционните промени вече го позволяват.