Сергей Иванов, Център по биология на храните: Комбинациите от много Е-та са опасни
- Г-н Иванов, правили ли сте изследвания как Е-тата се отразяват на здравето?
- Не, това трябва да се прави от големи организации със стабилно финансиране.
Без Е-та не може съвсем, но излизат все повече данни, че комбинацията на много технологични добавки в храните може да се окаже опасна. Едно е да сложиш една-две, друго е да направиш колекция с 9 и повече Е-та. В подобни случаи ефектите се натрупват и някои безвредни съединения в комбинация се оказва, че представляват опасност.
- След като Европейската агенция за безопасност на храните отказва да признае, че са опасни, какво можем да направим?
- Да ги използваме колкото се може по-малко.
- Българската агенция за безопасност на храните не финансира ли някакви изследвания?
- Тя е контролен орган, не финансира никакви изследвания, там няма и учени. Основно следят дали съставките са изписани коректно на етикетите и дали са спазени лимитите им.
Всичко е въпрос на държавна политика. Ние работим, правим изследвания, а държавните органи се чудят как да се оправдаят. Неотдавна установихме, че в салатите "Снежанка" истинското са само краставиците, всичко друго е Е-та, емулгатори, нишесте и канцерогенна палмова мазнина. При руските салати броят на Е-тата достига 15.
- Какво може да се направи, след като всички те за ЕК са безопасни?
- Не казвам, че всички трябва да са под общ знаменател, но най-малкото са необходими нови изследвания с по-нови методи.
Още за опасните Е-та четете тук.
Битката с опасните Е-та и двойните стандарти при храните