Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Все по-често има данни, че хранителните добавки имат вредни странични ефекти, включително и канцерогенни свойства", коментира пред "168 часа" проф. Връбка Орбецова.

В книгата си "Профилактика на рака" тя подробно обяснява как всяко едно Е може да ни разболее.

Според д-р Орбецова един от заместителите на захарта – ТТЕ sunette, причинява рак при животните.

Аспартамът, който е сред най-популярните подсладители също не е безвреден.

“При децата

предизвиква умствена ретардация,

а при възрастните - нарушение на мозъчните функции, световъртеж, епилептични припадъци, менструални проблеми при жените.” Освен всичко това продължителната му употреба може да доведе до панически атаки, рак на мозъка, депресия, косопад, хипертонични кризи, загуба на паметта, тахикардия, конвулсии, шум в ушите, напълняване.

Според проф. Орбецова бременните изобщо не трябва да ползват този подсладител.

Боядисаните храни са сред най-вредните. Учените съветват на децата да не се дават никакви оцветени бонбони, тъй като много скоро ще се окаже, че те са в топ 3 на най-опасните за малчуганите лакомства.

"Боите предизвикват най-малкото алергии - обяснява проф. Орбецова. - Бензоатът води до нежелани поведенчески реакции при децата. Жълтият оцветител тетрацин освен

кожни обриви

може да провокира астматичен или мигренозен пристъп. Оцветители от естествен произход са цвекло, грозде, червени чушки, куркума и др. и те са наистина безопасни продукти."

Не така стои въпросът с популярния натриев глутамат.

"Той присъства във всички така наречени сухи супи - обяснява проф. Орбецова. - Прекомерната употреба нарушава нормалната клетъчна обмяна, блокирайки глутаматните рецептори. Честата употреба на готови храни, съдържащи глутамат, може да причини следната симптоматика: зачервяване, вцепененост, шум в ушите, гръдни болки и болки в корема, тахикардия, както и раздразнителност, хиперактивност и гневливост. Съчетан с други вещества като например папаин, може да

предизвиква алергични реакции

Сам по себе си той не е алерген."

Според Орбецова доста по-опасен е захаринът.

"При експериментални условия е доказано, че в големи количества презвиква рак", отбелязва тя.

Според нея за сулфитите също излизат все повече данни, че не са съвсем безвредни. Най-общо това са химически вещества, използвани за обработка на плодове и зеленчуци, за да останат свежи. Почти няма вино или бира на пазара, в които те да липсват.

"Нови изследвания показват, че сулфитите могат да провокират сериозни алергични реакции, особено при хора с атопичен дерматит, бронхиална астма - обяснява проф. Орбецова. - Промишлено произведените пържени картофи и чипс изискват обработване на картофите също със сулфити. Сулфити се използват и при производството на някои лекарства."

Още за опасните Е-та четете тук. 

Кои са най-опасните Е-та? 

 

Битката с опасните Е-та и двойните стандарти при храните