Бананът стана банален. При социализма беше сензационен
“Ах, банани!”, възкликваха гражданите преди 30 г. и мигом образуваха опашки, за да купят за децата разрешения 1 кг. Или препускаха из града за 1 кутия от прочутата бананова каша “Хумана”. Днес бананите са станали банални - има ги във всеки магазин. Никой друг плод не се е разкрачвал така широко в битието на българина между дефицита и изобилието и не е извършвал такъв голям скок в съзнанието му от сензационното към тривиалното.
Парадоксално, но когато вече е даденост, за банана се знае също толкова малко, колкото и във времената, когато той беше извънземен.
Родина на банановото дърво е Югоизточна Азия, но то се прихваща навсякъде, където има благодатни условия за него. От тропиците на Азия и Африка бананът намира радушен прием в Централна Америка, където възникват цели “бананови републики” - най-големите износители на банани в света с годишна продукция от 40 милиона тона. Специално третирани, плодовете (още зелени) от тях достигат в специален амбалаж до консуматорите в цял свят в специални кораби хладилници.
Думата “банан” произлиза от испанската дума banano.
На латински е Musa paradisiaca, от което личи, че плодът има “райски произход”. Всъщност думата е заемка от арабски и значи “пръст, палец” заради приликата на кичура банани с човешка ръка. Така са го рекламирали арабските търговци преди 300 години при засаждането на дърветата първо на Канарските острови. В Европа бананите проникват чак към края на XIX век.
По света има около 300 сорта в зависимост от географската ширина, температурата, влагата и почвите. Най-добре бананът расте на подсушени блата с пясъчни и глинести почви. На височина дървото стига 15 м, но най-много са сортовете до 3 м за по-лесно бране. Листата са огромни (3-4 м на дължина) и се събират на върха. Плодовете са на гроздове по 10-15, а общият им брой в едно съцветие достига до 300.
Зрелият банан е твърд, светложълт до оранжев, с крехка кора и мека вътрешност. Има и дребни сортове, които са тъмночервени до черни. А има и фуражни. Делят се и на “зеленчукови” (80% от общото количество) и “фруктови” (20%).
Хранителните се берат още неузрели, дори и да не бъдат транспортирани надалече. Причината е, че след като се прекъсне притокът на хранителни вещества от ствола, в плодовете започва особен биохимичен процес, превръщащ нишестето в захари. Благодарение на него бананите получават своя типичен аромат и жълта окраска.
Набраните банани се пренасят по най-бърз начин до пункт за почистване, сортиране и опаковане в найлон и картонени кашони. Така вече са готови за експорт. Преди да стигнат до пазара, се държат в хладилници за 4-8 дни при не много ниска температура. После отделят тези, по които са избили кафяви петна. Качеството на останалите се определя по наситеността на жълтата окраска.
Хранителни свойства
В много страни, особено в Латинска Америка, бананите са най-важната храна, заместваща хляба, картофите, месото и др. Ядат ги сурови, варени, печени, сушени. Сготвени с ориз, боб и завити в царевични листа.
Банановият плод е много богат на хранителни вещества. Калоричността му е доста голяма - един голям банан от 150 г дава до 135 калории! Въпреки високото съдържание на захари (до 25%, от които 6% фруктоза, 7% глюкоза и 12% захароза) бананът не пресища като високозахарните плодове и затова може да се консумира в големи количества. Съдържа вещества, които се усвояват лесно, и това го прави много подходяща храна за децата. В него има нишесте - 7%, целулоза - 5%, и белтъчини - 1,3%. От органичните киселини преобладава ябълковата. Витаминният му състав не е с големи показатели, но пък е много разнообразен: витамин С - 12%, каротин – 0,3%, витамини В1, В2, В3, В6, В9 - от 0,4 до 0,8%, витамин РР - 0,6%, и витамин Е - 0,6%. Високо е и съдържанието на минерали: калий - до 355 мг, калций - до 14 мг, фосфор - 28 мг, магнезий - до 36 мг, желязо - 1,8 мг.
Лечебни свойства
Преди повече от 2000 г. те са описани в Китай в книгата “Съкровища от лекарства”:
“Употребата на банани омекчава гърдите, полезни са при суха кашлица и пресипналост в гърлото, овлажняват и укрепват стомаха, спомагат за половата потенция на хората с гореща натура. Участват в бъбречната дейност. Не трябва да се пие вода едновременно с яденето на банани. Прекомерната им консумация може да докара запек или газове - тях стомахът по-бавно обработва. Тези отрицателни качества могат да се избегнат, като по време на ядене бананът се посоли с малко сол или се вземе малко мед, а това е правило за хората със студена натура. За хората с гореща натура - да ядат банана с меден оцет (1:3), затоплен до разтварянето на меда.”
Средновековният лечител Амирдовлат Амасиаци пише: “Добрите банани са едри и сладки. Тяхната природа уравновесява и има омекчаващи свойства. Зрелият банан отстранява обложеното гърло, гръдните болки и има положително въздействие върху цялото тяло. Полезен е за бъбреците, като отваря пикочопроводите и не допуска застой на урината и при мъжете, и при жените. Засилва половото влечение. Увеличава млякото на кърмещите майки. Прекомерното ядене на банани може да предизвика задръжка в черния дроб и засилване на жлъчкоотделянето, а и тежест в корема. Най-добре е бананът да се яде преди хранене, а след това да се пие меден оцет.”
Целулозата и пектиновите вещества в банана стимулират дейността на стомаха и червата и нормализират отделянето на жлъчка. Те свалят нивата на глюкозата и холестерола в кръвта и пречат на образуването на камъни в жлъчката.
Нишестето - този
полизахарид,
е една от най-питателните и калорийни ценности на банана. Ако то е 97,7%, в останалите проценти са минералите, мастните киселини и другите съставки като амилаза и амилопектин, фосфор и галактоуронова киселина. Колкото повече е амилопектинът заедно с фосфора и галактоуроновата киселина, толкова амилазата е по-малко и нишестето има свързващо, омекчаващо и противовъзпалително действие. То осигурява ефективно заздравяване на раните и ерозията в стомашно-чревния тракт.
Ценно е най-вече заради пектина - свързващо вещество с антитоксично, антисклеротично, антивъзпалително и радиозащитно действие. В стомаха той не се смила, а абсорбира по своята повърхност радиоактивни вещества (стронций, кобалт и др.), токсични продукти от процеса на обмяна на веществата, холестерин, както и продукти от разграждането на лекарствата (антибиотици) и ги изхвърля от организма.
Под действието на ферментите в слюнката – амилаза и малетаза, и задстомашната жлеза при смилане на нишестето бавно се отделят молекулите глюкоза и не се стига до рязко вдигане на нивото на кръвната захар, което е важно при диабет.
Многото соли на калия в банана го правят полезен и за сърцето. Той понижава набирането на вода в кръвоносната система (високо артериално налягане) и премахва отоците при бъбречни и сърдечни болести.
В меката част на плода има много активни вещества: серотонин, норпинефрин, допамин и кетахоламин. Благодарение на тях бананите помагат при стомашни болести и пептични язви. Серотонинът успокоява и нервите.
Белтъците в банана, за разлика от белтъците в месото и сиренето, съдържат повече алкални съединения. В организма те неутрализират киселините, образувани в процеса на обмяната, с което пречат да се трупат соли в ставите и така предпазват от подагра, остеохондроза и ревматизъм.
Най-четени
-
Галерия Хлапе прави първия атентат срещу Живков, лелята на Луканов спасява „атентатора"
4 знакови случки на репресирано семейство, описващи целия абсурд на социализма Въпреки че 10 ноември отмина, тази дата си остава своеобразен рубикон – тогава България обърна гръб на социализма и
-
Как умря Александър Стамболийски: Македонска чета го реже парче по парче
Жестока смърт застига Александър Стамболийски. Мъките му са сравними само с тези на Стефан Стамболов. Него го секат с ятагани, Стамболийски го режат с ножове парче по парче
-
Галерия Заплахата "Боянски разлом" - безопасни са сградите до 3 етажа и над 16
Най-застрашени са живеещите в стари кооперации в центъра на София, където са избивани колони, за да се разшири площта на магазините Зачестилите земетресения в София, в цяла България
-
Защитен свидетел насочил германските власти към Ружа в Южна Африка
Задействали се преди 1 г. и 6 месеца след разстрела на издирвания с червена бюлетина Красимир Каменов-Къро Показанията на защитен свидетел изпратили германските власти по следите на Ружа Игнатова в
-
Галерия А трябва ли да знаеш за Белчо и Сивушка?
На млада участничка в “Стани богат” ѝ звучи като да са зайци. В мрежата едни се забавляват, а други отбелязват: На себе си се смеем Отговорът на млада участничка в тв предаването “Стани богат”