Укриват най-вредните съставки в храните
Ние сме това, което ядем. Проблемът е, че вече не ядем истинска храна. Както казва кардиологът д-р Алехандро Хунгер в документалния филм “Глад за промяна”: “Ядем имитации на храна. “Напудрени”, нагласени да изглеждат добре, да миришат добре, да привличат с ярка опаковка и перфектен вид. А и направени така, че да имат дълъг срок на годност. Тоест целта не е здравословна храна, а продукт, който ще ви накара да го купите, ще трае дълго и ще донесе повече печалба на производителя.”
Ето най-вредните съставки на такъв продукт:
Хидрогенирани мазнини
Това са растителни мазнини, но обработени. Съдържат се в масла, маргарини, сирена, сладолед, бисквити, вафли, сосове, готови баници, кроасани. Редовната им консумация повишава нивото на лошия холестерол в кръвта и риска от инсулт и инфаркт.
Това не означава да не се ядат мазнини. Не, тялото има нужда от тях. Но да са здравословни - от зехтин, маслини, авокадо, ленено семе, сьомга.
Глутамат
Натриевият глутамат е подобрител на вкуса, използван в близо 80% от готовите храни. Това не е случайно – той е разработен така, че да води до пристрастяване. В “Глад за промяна” специалистът по зависимости Джейсън Вейл обяснява: “Ако аз съм в хранителния сектор, какво ще искам – да продавам повече и повече храна. И как ще го направя? Като я манипулирам химически, така че да засища за съвсем кратко. А ако после ви се прияде от същата, ще е идеална. И наистина някои храни пристрастяват като цигарите.”
Консултантът по отслабване Дон Габриел обяснява други странични ефекти от глутамата: “Той ви кара да искате да ядете още от същото. Но възбужда тази част от мозъка, която отговаря за мазнините. Така тялото получава сигнали да трупа мазнини.”
Глутамат има в почти всичко, което може да се купи в магазин – консерви, чипс, солети, бисквити, вафли, замразени храни, супи на прах, готови фиксове за готвене. Честата му консумация води до алергии, мигрени, проблеми с паметта и свръхтегло.
Лошото е, че той се крие зад 50 различни названия - хидролизиран соев протеин, глутаминова киселина, натриев казеинат, хидролизиран протеин или просто Е621. А може и да не се изписва на етикета.
Аспартам
Друга от най-опасните съставки в готовите храни е аспартамът. Този заместител на захарта прави бум в продуктите за отслабване, както и в храните за диабетици. Лошото е, че има странични ефекти и вреди на черния дроб, води до нарушение на зрението, мигрени, дори гърчове и рак.
А още по-лошото е, че е близо 200 пъти по-сладък от захарта и много по-изгоден за влагане в бонбони, вафли, бисквити, дъвки, зърнени храни, сладки, сладолед, компоти, желатин. Изписва се като аспартам, аspartame или E951.
Най-четени
-
Въпреки старанието ми...
Въпреки старанието ми все още има и някакви хора, които ме харесват. От
-
Най-българската приказка
НАЙ-БЪЛГАРСКАТА ПРИКАЗКА Свраките си посрали гньездото, па сврачетùята реклù на майкя си: „Мамо! Да идеме да тражиме друго гньездо!", а она им казàла: „Деца
-
Галерия Откривателят на Парцалев и създател на Сатирата отказва да е партиен секретар
Умира в жестока катастрофа, в която по чудо оцеляват Стоянка Мутафова и Невена Коканова Заради непростимия гаф не вписват името на Енчо Багаров като основател Вбесява Вълко Червенков
-
Галерия Истини и измислици в “Гладиатор II”
Римските императори наистина са правили наумахии - възстановки на морски битки с кораби и реални жертви, но без акули Истинският Луций може да не е доживял до зряла възраст
-
Галерия След две епохални постижения в Космоса България се връща в играта
Людмила Филипова и Нели Симеонова с времеви мост възобновиха производството на космически храни, за да възстановят славата ни на трета страна в света През 2024 г