Укриват най-вредните съставки в храните
Ние сме това, което ядем. Проблемът е, че вече не ядем истинска храна. Както казва кардиологът д-р Алехандро Хунгер в документалния филм “Глад за промяна”: “Ядем имитации на храна. “Напудрени”, нагласени да изглеждат добре, да миришат добре, да привличат с ярка опаковка и перфектен вид. А и направени така, че да имат дълъг срок на годност. Тоест целта не е здравословна храна, а продукт, който ще ви накара да го купите, ще трае дълго и ще донесе повече печалба на производителя.”
Ето най-вредните съставки на такъв продукт:
Хидрогенирани мазнини
Това са растителни мазнини, но обработени. Съдържат се в масла, маргарини, сирена, сладолед, бисквити, вафли, сосове, готови баници, кроасани. Редовната им консумация повишава нивото на лошия холестерол в кръвта и риска от инсулт и инфаркт.
Това не означава да не се ядат мазнини. Не, тялото има нужда от тях. Но да са здравословни - от зехтин, маслини, авокадо, ленено семе, сьомга.
Глутамат
Натриевият глутамат е подобрител на вкуса, използван в близо 80% от готовите храни. Това не е случайно – той е разработен така, че да води до пристрастяване. В “Глад за промяна” специалистът по зависимости Джейсън Вейл обяснява: “Ако аз съм в хранителния сектор, какво ще искам – да продавам повече и повече храна. И как ще го направя? Като я манипулирам химически, така че да засища за съвсем кратко. А ако после ви се прияде от същата, ще е идеална. И наистина някои храни пристрастяват като цигарите.”
Консултантът по отслабване Дон Габриел обяснява други странични ефекти от глутамата: “Той ви кара да искате да ядете още от същото. Но възбужда тази част от мозъка, която отговаря за мазнините. Така тялото получава сигнали да трупа мазнини.”
Глутамат има в почти всичко, което може да се купи в магазин – консерви, чипс, солети, бисквити, вафли, замразени храни, супи на прах, готови фиксове за готвене. Честата му консумация води до алергии, мигрени, проблеми с паметта и свръхтегло.
Лошото е, че той се крие зад 50 различни названия - хидролизиран соев протеин, глутаминова киселина, натриев казеинат, хидролизиран протеин или просто Е621. А може и да не се изписва на етикета.
Аспартам
Друга от най-опасните съставки в готовите храни е аспартамът. Този заместител на захарта прави бум в продуктите за отслабване, както и в храните за диабетици. Лошото е, че има странични ефекти и вреди на черния дроб, води до нарушение на зрението, мигрени, дори гърчове и рак.
А още по-лошото е, че е близо 200 пъти по-сладък от захарта и много по-изгоден за влагане в бонбони, вафли, бисквити, дъвки, зърнени храни, сладки, сладолед, компоти, желатин. Изписва се като аспартам, аspartame или E951.
Най-четени
-
Галерия Вечните чиновници. Има и по 17 г. на пост
Отношението си към работата им хората показват с протести, но те не са променили нищо Дейността на други не се усеща директно по джоба и са в сянка По 10 - 20 години стоят на постовете си някои от
-
Доналд Тръмп е страшен неблагодарник
Доналд Тръмп е страшен неблагодарник. Толкова български политици му писаха любовни писма, па той да не покани нито един от тях на инаугурацията си. За какъв се мисли тоя, бе? От Фейсбук
-
Зулусите са казали: "Като ти дават - взимай! Колко па да е резилът..."
Зулусите са казали: "Като ти дават - взимай! Колко па да е резилът..." Това правителство го правят само заради вас, и само заради вас, и само заради вас
-
Тоалетът на Мелания Тръмп не беше просто модно изявление
Чета коментари за визията на Мелания Тръмп тук, във Фейсбук. Естествено 90% от жени. Все "модни капацитетки." То иронии, то смях, то подигравки... На мен страшно много ми хареса
-
Галерия Бил ли е Аспарух сред претендентите за трона на Византия заради токсичен брак?
Сватбата между император Ираклий и племенницата му предизвиква огромен скандал и протести в Константинопол, дъщеря им се омъжва за скитски владетел, чието име е заличено