Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ученици от 119-о училище в София се хранят в столовата.
СНИМКА: Велислав Николов
Ученици от 119-о училище в София се хранят в столовата. СНИМКА: Велислав Николов

Месо без тлъстини, риба на пара, пресни плодове и зеленчуци - храната се приготвя по строги норми, а купони се продават и онлайн. Въпросът е, че след началния курс хлапетата не искат организиран обяд

Най-малко по три вида пресни плодове и зеленчуци седмично, ограничаване на солта и подсладителите, полезни варива, нетлъсто месо, риба, готвене на пара. Такива изисквания са залегнали в наредбата за храненето на учениците. Училищните столове стриктно спазват изготвените от експерти предписания и рецептурници, така че децата да растат здрави.

Малцина обаче, особено след началния курс, опитват от полезното и вкусно меню. Улицата продължава да изхранва българските ученици, коментира признатият експерт по здравословно хранене и диететика проф. Донка Байкова.

Не е модерно,

“само малките ядат на стол”, “к'ви манджи, искам пица”

и прочее обяснения може да даде всеки шестокласник с набождащи мустаци, за да откаже категорично на родителите си да купи купони за училищния стол. И съответно да поиска повече джобни, защото освен всичко друго храненето на улицата обикновено излиза и по-скъпо за семейния бюджет.

Ако не притичват до близките магазини и заведения в междучасията, учениците се редят за сандвич или пакетирани снаксове в училищната лавка. Където също според наредбите не особено здравословните храни трябва да се държат далеч от прегладнелите хлапета, но на практика това рядко се случва.

Наредба №37 на Министерството на здравеопазването и Наредба №2 на Министерството на земеделето и храните разписват много подробно какво трябва да ядат учениците, за да са здрави. Контролът се осъществява от БАБХ и РЗИ, а сигнали могат да подават и родители, и учители. 

От агенцията по храните започнаха масирани проверки през септември - веднага след старта на учебната година, на място в училищните столове, както и в разливните обекти, ако храната се доставя от кетъринг. Гледа се основно къде и как се съхраняват продуктите, срок на годност, външен вид на плодовете и пр.

“Абсолютно всички суровини, които проверихме, са по утвърден стандарт, по БДС. Съхранени са правилно, придружават се от съответните търговски документи. Хигиенното състояние на персонала е добро, персоналът е с пълно работно облекло, редовно заверени здравни книжки”, обясни тогава д-р Силвия Каменова, шеф на сектора “Контрол по храните” в ОДБАБХ в столицата. Училищните лавки и бюфети обаче тогава все още не бяха напълно заредени, затова обещанието бе проверката да продължи.

Експертите казват, че най-честите констатирани нарушения са за

продукти с изтекъл срок на годност

Там санкцията може да стигне до 4000 лв. за фирмата снабдител, като при установено системно нарушение обектът се затваря.

“Най-честите нарушения са свързани с материално-техническата база и технологичното оборудване, неправилно съхранение на храни, несъответствия в хигиенното състояние на обектите, пропуски във водените записи, свързани със Системата за управление на безопасността на храните”, казват от агенцията. Въпреки това констатират по-стриктно спазване на законодателството, като откритите несъответствия намалявали по количество и тежест в сравнение с предходни периоди.

Иначе столовата е не само здравословна, но и място за приятно неформално общуване между децата, казват педагозите. И биха се радвали повече ученици да хапват топла храна там.

Шумно и весело е в стола на столичното 119-о училище “Акад. Михаил Арнаудов” всеки ден от 11,30 докъм 13 часа. Децата са развълнувани - понеже не са в класните стаи, се закачат, докато се хранят. Миналия четвъртък бяха особено доволни, че г-н Ангелов - заместник-директорът, когото всички познават, ги е посетил, а е довел и екип на вестник “24 часа” да им види менюто.

В под 10% от училищата предлагат напитки с добавена захар, в над 85% дават пресни плодове

  • Трудно обаче се ограничават снаксовете и високоенергийните напитки
  • Близо 800 проверки на здравните власти тази есен, само 7 глоби, а от БАБХ - 12 акта

5617 проверки на храненето в детски ясли и градини, детски кухни и училища са извършени за учебната 2023/2024 г., съобщиха от здравното министерство. При под 5% - 250, е установено съответствие с нормативните изисквания, издадени са 148 предписания за предприемане на задължителни мерки, съставени са 49 акта за административни нарушения на физически лица и 17 акта на юридически. От началото на новата учебна година пък са направени 786 проверки, само 19 са предписанията за допълнителни мерки, наложени са 7 глоби.

От МЗ уточняват, че в резултат от разработения и внедрен след 2008 г. пакет от национални политики за подобряване на храненето на учениците сред първокласниците се наблюдава тенденция за благоприятни промени в профила на предлаганите на територията на училищата и честотата на консумация

групи храни, които са ключови за епидемията от детско затлъстяване

В периода 2008-2023 г. нараства относителният дял на училищата, които предлагат пресни плодове - от 36,9% през 2008 г. на 85,3% през 2023 г. При зеленчуците (без картофи) промяната е още по-видима - от 17,9% на 66,5% за тези 15 години. Предлагането на вода се повишава от 67,6% на 73,8%.

Намалява относителният дял на училищата с предлагане на безалкохолни напитки с добавена захар от 68,2% през 2008 г. на 9,7% през 2023 г., на сладки снаксове от 76,5% на 41,3% и на солени снаксове от 73,7% на 29%. Допълнително спада относителният дял на тези, в които се предлагат плодови сокове с добавена захар от 69,3% през 2008 г. на 26,4% през 2023 г., като паралелно се увеличава предлагането на 100-процентови плодови сокове от 19% на 39,8%.

Повече училища започват да предлагат на територията си неподсладен чай - от 43,6% през 2008 г. на 54,3% през 2023 г., като спада предлагането на топли напитки с добавена захар (от 57,5% на 43,9%).

Няма значими промени в предлагането на прясно мляко, кисело мляко или айрян (80,7% от училищата през 2023 г.) и на ароматизирани млека с добавена захар (21,4% от училищата през 2023 г.).

Подобряването на храненето в училищната среда е довело до повишаване при 7-годишните на всекидневната консумация на пресни плодове (от 27,4% през 2008 г. на 51,9% през 2023 г.) и на пресни зеленчуци( от 24% на 48,3%).

Въпреки напредъка едва 3% от първокласниците приемат препоръчваните 5 или повече порции плодове и зеленчуци дневно

по данни от миналата година.

Моделът на храненето им продължава да се характеризира с голяма честота на консумация на високоенергийни и с ниско съдържание на хранителни вещества храни и напитки, отчитат здравните власти. Но все пак нараства делът на децата, които консумират по-рядко от 3 дни седмично подсладени със захар безалкохолни напитки (от 61,8% през 2008 г. на 80,9% през 2023 г.), сладки снаксове (от 29% на 71,7%) и солени снаксове (от 42,6% на 71,7%).

От 16 септември до 11 октомври Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) също е извършила засилени проверки - 1795. Инспекторите ѝ са влезли в училищни столове, бюфети и други обекти по Закона за храните на територията на училищата и кетъринг фирми, доставящи храна на учебните заведения.

Те са следили за произхода и правилното съхранение на суровините и храните, спазването на сроковете на съхранение, предоставянето на информация за съдържание и алергени, етикетирането и др. В резултат на проверките са издадени 112 предписания и 12 акта за установяване на административни нарушения, а два обекта били временно затворени поради забелязани несъответствия.