Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мощите на свети патриарх Евтимий Търновски, съхранявани в Бачковския манастир.
Мощите на свети патриарх Евтимий Търновски, съхранявани в Бачковския манастир.

Да пазим вярата, тя ще ни обедини, това ни е завещал свети Евтимий, нека го чуем и ще видим ползата. Това каза Негово Светейшество българският патриарх Даниил, който оглави патриаршеска света литургия за празника Прославление мощите на св. Патриарх Евтимий Търновски в Бачковския манастир „Успение Богородично".

Празникът е голям, защото имаме възможността да се докоснем и поклоним пред този, чиито ръце не престанаха да се въздигат към Бога с молитва за народа, чиито ръце не престанаха да пишат и да изправят тогавашния книжовен език и да запазят за нас в неповреден вид богослужебните книги, светеното писание и житията на светиите, които лично той написва, подчерта патриархът.

Той припомни, че при разорението на Търново и изпращането на патриарх Евтимий в заточение, когато народът го попитал на кого го оставя, той отговорил "на Светата Троица ви оставям сега и вовеки". Този завет трябва да се пази и да не повтаряме грешките, които тогавашният народ е допускал с ежбите между феодалните владетели на Балканите, подчерта патриарх Даниил. По думите му, ако днес попитат десет човека какъв е народният идеал на България, те ще дадат десет различни отговора. "Обединени ли сме тогава – не. Забравили сме вярата", каза още патриархът.

Няколкото години, които свети Евтимий прекарва на мястото на заточението си в светата Бачковска обител, както ни свидетелства Григорий Цамблак, били достатъчни да се възпламени почитта, уважението, преклонението на народът, който е живял в околните села и градове, каза патриарх Даниил. По думите му пламъкът на това почитание пази горящо кандилото и неговия гроб столетия наред.