Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Мутафчиев КАДЪР: БНТ
Христо Мутафчиев КАДЪР: БНТ

Аферата "Манукян" не е само сянка. Това е едно много грозно петно върху целия наш сектор и върху хората, които се занимават с култура в сектора сценични изкуства. Освен това, аз искам да кажа още като начало, че ние категорично разбираме обществото какво си мисли за нас. Освен всичко останало ние също гледаме с много лошо около на тази схема, каза пред БНТ Христо Мутафчиев , председател на Съюза на артистите в България.

Той бе категоричен, че вина "имаме всички ние". Основната според него, е не сме били бдителни при сигнали, които сме получавали, за да алармираме за пробив в системата.

"Аз най-вече обвинявам контролните органи в Министерство на културата, които не са си свършили работата съвестно или докрай или са участвали с някакво тяхно знание да речем".

И заяви, че е 100% убеден, че директорите в момента, чиито имена са извадени на показ като престъпници, които още не са доказани - не те са създатели на схемата. Те просто са се поддали, допълни той.

"Били са слабохарактерни, омекнали са им капачките като евентуално са им казали, че ще получат възнаграждение, но системата за мониторинг -има някакъв пробив в нея, защото една система за контрол, която може да бъде пробита от човешки фактор за мен не е никаква система за контрол".

Мутафчиев заяви, че проблемът е, че средствата за култура не се разпределят по предназначение. "И не се контролират, както трябва от страна на държавата. На нас не трябва да се гледа като престъпници", категоричен беше Христо Мутафчиев.