Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Германският музикант Фридрих атакува звездите и открива седмата планета. Синът му продължава делото, а внукът му открива най-точното средство за идентификация
  • Каролайн Хершел е първата жена, която открива комета и получава заплата като астроном

Знаете ли какво е общото между планетата Уран и пръстовите отпечатъци? Отговорът е Уилям. Или закодираният усет към открития в кръвта на фамилия Хершел. Уилям - музикантът, предпочел да бъде астроном, и Уилям - офицерът, потърсил пътя си далеч от науката за небесните тела. Дядо и внук. Първият открива Уран, а вторият - уникалността на пръстовите отпечатъци. А помежду им още няколко техни роднини записват с постиженията си династията Хершел като една от най-бележитите в историята на науката.

Първият Уилям всъщност се ражда като Фридрих Вилхелм Хершел в Хановер на територията на Свещената Римска империя през 1738 г. Баща му е военен музикант - обоист. Младият Фридрих и брат му Якоб започват да свирят като обоисти в същия оркестър. Когато хановерският гвардейски полк е изпратен в Англия, двете момчета също потеглят натам с оркестъра. След като гвардията им е победена от французите в Седемгодишната война, двамата Хершел намират убежище в кралството. Фридрих дори е обвинен в дезертьорство. Но той бързо се адаптира към новата страна и променя името си на Фредерик Уилям Хершел.

В Англия започва да преподава музика, свири на цигулка и клавесин, а по-късно и на орган. Композира множество музикални произведения, включително 24 симфонии и много концерти, както и някои църковни произведения. Сестра му Каролайн също се мести да живее при него и започва да се обучава за певица. Само че някакво пламъче гори у Уилям и все го кара да обръща поглед нагоре. Астрономията е неговата страст. Четейки естествената философия и ангажирайки се с тогавашните филомати (от гр. стремящи се към знание – б.р.) от XVIII век, неговата интелектуална мощ нараства бързо.

Цялата история четете в списание "Космос" - брой 8/2024