Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Непълнолетните вече няма да могат да си купят свободно вейп. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Непълнолетните вече няма да могат да си купят свободно вейп. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Депутатите мислят дали да им спрат и енергийните напитки

Наръчник за родителите ще информира за опасностите от райския газ

Употребата, продажбата, предлагането и рекламата на вейпове на деца вече е забранена. Решението за това взеха 140 депутати в четвъртък, като промениха Закона за закрила на детето.

Голяма част от предлаганите на пазара изделия са с неясен произход и

съдържат неясни субстанции,

мотивираха се вносителите на промените от ГЕРБ. Затова и с текстовете в Закона за закрила на детето се въвежда забрана за продажба на всякакъв вид устройства - бездимни и нагреваеми тютюневи изделия, т.нар. безникотинови вейпове, дъвки и други.

“Всяко едно устройство, наподобяващо изделие за пушене, различно от тютюнево изделие, независимо от състава му и начина му на консумиране насажда у децата положителна нагласа към тези изделия, в това число и към тютюна”, коментира по време на дебатите зам.-шефът на здравната комисия Костадин Ангелов от ГЕРБ.

По предложение на Стою Стоев от ПП-ДБ бе приета редакционна поправка, с която се забранява рекламата на вейпове по радиото и телевизията.

“Това е една битка, която ние сме длъжни да спечелим за нашите деца, и гледайки всичко онова, което се случва в медиите, следващата битка, която трябва да проведем, е срещу употребата на енергийни напитки сред подрастващите. Може би това ще бъде първото нещо, което ще стартираме в следващия парламент”, подкрепи го Ангелов. Според него привидната “липса на вредни вещества” или “намалените вреди”

стимулират децата да използват вейпове в неумерени количества,

консумирайки ги дълго време без прекъсване. А по този начин се засилва вредата върху живота и здравето им.

Електронните цигари и наргилета може да предизвикат белодробно заболяване, сърдечни проблеми, а в тежки случаи и дихателна недостатъчност, предупреждават лекари. През юли 15-годишно момиче от Пазарджик бе прието в болница, защото получило гърч след пушене на вейп. В устройството, което тя е използвала, имало тетрахидроканабинол - това е основната психосъставка в канабиса.

“Хората, които употребяват това вещество, имат нарушена концентрация и координация. Кръвното им налягане пада, разширяват се артериолите, а очите се зачервяват. Ако дете използва такъв вейп, то няма да бъде адекватно, ще е с нарушена концентрация и внимание, с ниско кръвно налягане, може да се стигне и до колапс”, разказа пред Би Ти Ви пулмологът д-р София Ангелова.

Широко разпространени сред децата са и балоните с райски газ. Продажбата им на непълнолетни бе забранена от депутатите в края на миналата година. Сега Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) работи по актуализацията на Наръчник за родители, в който да бъде включена информация за вредата и последиците от употребата на райски газ, цигари и алкохол при децата. Документът ще се разпространява от образователните институции.

До края на тази година ще бъдат разработени и специални програми, за да се информират децата от вредното въздействие на райския газ. Обучението ще се извършва от регионалните инспекторати на образованието към МОН. От Съвета на децата към ДАЗД предлагат и да се изготви национална информационна кампания по темата, пише БТА.

В наръчника специално ще бъдат посочени и

задълженията, които родителите имат към децата си

“Родителят осигурява постоянен надзор по отношение на малолетното си дете и подходящ контрол на поведението на непълнолетното дете. Тяхно право и задължение е да осигурят сигурност и безопасност за децата си, включително и през ваканциите”, казват от ДАЗД. Те напомнят, че децата трябва задължително да имат придружител, когато са навън след 22 ч. И ако с тях не е родител, то хората, които го придружават, трябва да имат декларация.