Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алексей Петров беше убит на 16 август м.г., но още 2 г. преди това стана ясно, че е невинен по делото “Октопод”.
Алексей Петров беше убит на 16 август м.г., но още 2 г. преди това стана ясно, че е невинен по делото “Октопод”.

Това се случва 15 г. след мегаоперацията срещу организираната престъпност - трима подсъдими умряха, други обвиняеми осъдиха прокуратурата и държавата, повечето бяха оправдани

Заплашван ли е през 2007 г. бившият полицай Николай Динков от Плевен заради свой дълг, или не. До това се свежда днес прословутата операция “Октопод” от началото на 2010 година.

Тогава бяха задържани над 30 души, начело с Алексей Петров, като част от войната срещу тежката организирана престъпност (по Цветан Цветанов, тогава вътрешен министър, б.а.).

След акцията прокуратурата започна работа по 3 дела. Първото е “Големия Октопод”, начело с Алексей Петров, но и адвокат Николай Велков, братята Йордан и Пламен Стоянови и много други. Те бяха разследвани за източването на “Кремиковци”, за пране на пари, организирана престъпна група и други престъпления. Делото така и не влезе в съда и беше прекратено през 2014 година. Обвиняемите осъдиха прокуратурата, а много от тях и държавата в Страсбург.

Второто е т.нар. “Нежен Октопод”, който печелил от сексуслуги. Бандата, начело с бившия полицай Димитър Митров, е предадена на съд, но делото още е на първа инстанция. Развитие имаше само по “Малкия Октопод” с обвинения за организирана престъпна група за рекет и изнудвания. Подсъдими по него бяха разстреляният преди година Алексей Петров, бившият върховен прокурор Цеко Йорданов, който почина през юли 2021 г., Антон Петров-Хамстера,

загинал при инцидент с джипа си в Рила през август 2021 г.,

седмица след естествената смърт на Цеко Йорданов. Всички те вече бяха оправдани на две инстанции и делото за тях приключи, както и за Кирил Топалов. Стана ясно, че няма организирана престъпна група. Прокуратурата не протестира. Делото остана само за Марчело Джотолов и Янко Попов, които бяха единствените осъдени, но условно - за изнудване на бившия полицай Николай Динков от Плевен през далечната 2007 г.

Останал само с две пипала, “Малкият Октопод” два пъти стига до Върховния касационен съд. За последно оттам съобщиха, че пак отменят условните присъди на Джотолов и Попов и връщат делото на втората инстанция. Една от причините е, че присъдата е по показания на Динков от разследването, които той не е потвърдил пред съда. До началото на операция "Октопод" през 2010 г. Николай Денков е осъждан 5 пъти - 4 пъти за измама и веднъж за използване на фалшив документ. 

Марчело Джотолов пристига на заседание по делото, когато процесът беше във вече закрития Специализиран наказателен съд.
Марчело Джотолов пристига на заседание по делото, когато процесът беше във вече закрития Специализиран наказателен съд.

Историята започва през май 2005 г. Тогава Денков напуска системата на МВР и започва частен бизнес с таксита чрез фирмата на тъща си. Тегли ипотечен кредит от банка за 154 хил. евро и купува на лизинг 20 нови автомобила. До края на 2005 г. колите стават 50. За част от тях отново тегли кредити, а за други взема пари от негови бивши колеги полицаи. За целта те също теглили кредити. Динков обещавал да върне парите и да дава част от печалбата на такситата на кредиторите си. Един от тях е Венцислав Георгиев. Той изтеглил три заема и му дал 65 хил. лв. с договор за заем и запис на заповед да ги върне до 1 септември 2010 г. Динков обаче плащал само няколко месеца. След това спрял. Така Георгиев станал длъжник на банките. Иначе три от такситата на Николай Динков работили за бившия му колега. Като спрял да плаща, му ги прехвърлил. Общо изплатил 31 хил. лв. После затънал в още дългове.

 Купил и комбайн за половин милион лева, но спрял да плаща дълговете на кредиторите си

Прехвърлил и фирмата на тъща си на друг човек. Година по-късно Венцислав Георгиев не успял да си върне парите нито с жалби до прокуратурата, нито със заплахи към Николай Динков. Уволнили го от полицията и започнал работа в частна охранителна фирма. За да си върне парите от Динков, Георгиев потърсил услугите на дружеството “ИН-80” ООД. То е обща собственост на Марчело Джотолов с фирма, свързана с Алексей Петров. Занимава се с много дейности, сред които и събиране на дългове. Управлява се от Джотолов. Помагал му Янко Попов. Венцислав Георгиев “продал” дълга на Динков на “Ин-80”, а те се заели със събирето на парите.

През януари 2007 г. Марчело Джотолов и Янко Попов заминали за Плевен за среща с Николай Динков. Седнали в кафенето на хотел “Балкан”. Местният криминален авторитет Красимир Първанов-Гулянския и още един мъж отишли до дома на длъжника, обяснили му, че хора от София го търсят и го отвели при тях. Той не се съпротивлявал. Седнал при Джотолов и Повов, които го запознали с договора за цесия. Казали му, че оттук нататък приоритет за него е този дълг, а не другите. Дали му срок от 2 месеца. Динков възразил за сумата и обяснил, че вече е погасил част от дълга си към Венцислав Георгиев. Разбрали се за 70 хил. лв. - главница и лихва. Бившият полицай обаче казал, че това е непосилно за него, особено за 3 месеца. Янко Попов му напомнил, че са сериозни хора и да не се подиграва с тях. След арестите по “Октопод” Динков твърди, че думите на Попов са:

“Знаем в коя градина е детето ти и къде живее семейството ти”

Марчело Джотолов допълнил, че дългът следва човека и ако не плати, ще има сериозни проблеми. Динков се съгласил. На следващия ден се почувствал зле, ходил до болница. Лекували го седмица, а след това заминал за Италия със съпругата, детето и тъща си. Започнал работа в Неапол като шофьор. Не платил уговорената първа вноска по дълга към "Ин-80" ООД. Тогава Джотолов и Попов започнали да го търсят по телефона. През март 2007 г. Янко Попов го открил на мобилния номер и му казал, че трябва да прати парите лично или да ги занесе на басейна “Спартак”. Твърди, че го заплашил с убийство и разчленяване, а органите му ще бъдат продадени на украинците, както и че сестра му ще бъде отвлечена и изпратена да заработва на околовръстното шосе като проститутка. Денков се притеснил. Звънял на сестра си и на баща си, който също теглил кредити, за да ги дава на сина му през 2005 г. заради бизнеса му с таксита. 

Янко Попов (в средата) с покойния Антон Петров-Хамстера (вдясно).
Янко Попов (в средата) с покойния Антон Петров-Хамстера (вдясно).
 

Година и половина след тези събития, когато Алексей Петров и останалите вече са в ареста, Николай Динков ги разказва пред разследващите. На делото в зала обаче губи спомени и не е категоричен. Затова изчитат показанията му от 2010 г. Защитата на подсъдимите твърди, че Денков е използван заради поръчковия характер на делото.

Според Върховния касационен съд още няма яснота кой от подсъдимите какво е казал на Денков по телефона, докато е бил в Италия, какви са били последствията от заплахите, осъществени ли са или не.

“Малкият Октопод” с конкретния случай от 2007 г. се връща в Апелативния съд за ново разглеждане и търсене на истината за изнудването на Николай Денков.