Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Сотир Марчев разказва в редакцията на в. "24 часа" пред читатели как с евтини, достъпни и лесни методи човек може да подобри здравето си. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Проф. Сотир Марчев разказва в редакцията на в. "24 часа" пред читатели как с евтини, достъпни и лесни методи човек може да подобри здравето си. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Българинът най-много се страхува да не се мине, да не настине и да не му се изравят стойностите на кръвното. Третият страх обаче е неоснователен. Така отговори на въпрос на зрител на Нова тв за препоръчителните стойности на кръвното кардиологът проф. Сотир Марчев и разказа за случаи от практиката си. Подобни примери и съвети той дава и в новата книга "Бъдете здрави! Как" от интервюта за в. "24 часа".

„На практика колкото разликата между горното и долното е по-ниска толкова късащата сила на пулсовата вълна е по-малка и е по-добре, но хора казват "Аз се чувствам зле, защото съм изравнил стойностите". Ама той например има артериално налягане 110 на 130, то той е зле не защото разликата е малка, а защото долната граница е висока. Друг казва: „Аз съм зле, защото съм изравнил стойностите на кръвното – те са 90 на 80. Казвам „Ти си зле, не защото разликата е малка, а защото си свалил много кръвното". Така че, колкото разликата е по-малка, толкова по-дълги години животни ни остават. По-голямата разлика е по-лошото нещо."

Горната стойност е по времето, в която сърцето удари, а долната се поддържа от тонуса на съдовете, обясни професорът. Той напомни, че със старостта и промените на кръвоносните съдовете те по-трудно поддържат долната стойност в рамките на 140 на 90 и пулса между 50 и 100. Ако пулсът ви между 50 и 100 и ви прилошее, значи прилошаването ни вие от кръвното, успокои кардиологът.