Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдът остави Румен Гайтански-Вълка в ареста
Съдът остави Румен Гайтански-Вълка в ареста

Подставено лице подписало договорите на "Роудуей кънстракшън" и "Пътстройинженеринг"

Подставено лице - Георги Йорданов, е подписал договора за кредита от ББР от името на фирмата “Роудуей кънстракшън”, заради който Румен Гайтански-Вълка е обвинен като подбудител за длъжностно присвояване на 148,5 млн. лв.

Това стана ясно в понеделник, когато Софийският градски съд остави бизнесмена за постоянно в ареста. След Йорданов управител и собственик на дружеството става Иван Георгиев, който е обвинен като помагач и е на свобода срещу 50 хил. лв. гаранция. Бившият директор на ББР Стоян Мавродиев още се издирва.

Схемата на кредита е следната - парите са отпуснати на “Роудуей кънстракшън”, за да купи “Пътстройинженеринг” със собственик Румен Гайтански от “Био Майнинг”, която също е на обвиняемия бизнесмен. Фирмата “Роудуей кънстракшън”, с която е усвоен кредитът, е регистрирана през 2018 г., малко преди да подаде искане за кредит от държавната банка. Тогава собственик и управител е Георги Йорданов. След като парите са усвоени, той е сменен с Иван Георгиев. Йорданов е бил управител и на “Пътстройинженеринг”, чийто договор с голяма строителна компания за доставка на инертни материали е използван за обезпечение на кредита.

Мъжът е разпитан пред съдия по разследването за 148-те милиона лева, които не са върнати и са отписани като несъбираеми. Там

Йорданов казва, че е бил фиктивен

управител на “Пътстройинженеринг”, а за “Роудуей кънстракшън” дори не знаел. Иван Георгиев го мотивирал да изпълнява фиктивно функциите на управител на двете фирми.

Когато “Пътстройинженеринг” подписва договора, който е обезпечил кредита на “Роудуей кънстракшън”, управител е Емил Илиев. Той също е разпитан пред съдия и признал, че е бил фиктивен управител и не е знаел какво подписва.

Други свидетели са Ива Тодорова и Николина Туячка от фирмата, която е правила оценка на обезпечението по кредита. Те са разказали, че Иван Георгиев и Румен Гайтански имат близки отношения. Освен това става ясно, че договорът на “Пътстройинженеринг”, който е послужил за обезпечение, е подписан през 2018 г. и е прекратен в същия ден, т.е. е фиктивен. Освен на “Роудуей кънстракшън” ББР е отпуснала кредит от 1,5 млн. лв. и на “Пътстройинженеринг”, регистрирана в село до Момчилград, стана ясно в съдебната зала. Така парите се закръглят на 150 млн. лв. Това се случва само месец след първия договор с “Роудуей кънстракшън”. Подписан е отново от Георги Йорданов, който сам признава, че е подставено лице. Парите не са върнати.

След като усвоява средствата от ББР, “Роудуей кънстракшън” ги превежда на “Био Майнинг” на Румен Гайтански, с което той купува “Пътстройинженеринг”. После

Гайтански тегли 46 млн. лв. като дивидент

Други 29 млн. лв. отпуска на фирмата “Кристална вода” АД, която е собственост на съпругата му Ася Христова. Същата фирма е обезпечител по кредита на ТЕЦ “Варна” на Ахмед Доган към Търговска банка Д и с тези пари го погасява.

“За този кредит има решение на Управителния съвет на ББР, одобрено от Надзорния съвет. Кредитът е подписан на 17 юли 2019 г. от Стоян Мавродиев и Николай Димитров. Георги Йорданов също слага подпис. Преди това е имало срещи в банката, на които са присъствали много хора, но не и Гайтански.

Как и кога е подбудил Стоян Мавродиев да извърши длъжностно присвояване?”,

попита адвокат Красимир Донков в защита на клиента си, който не разбирал в какво го обвиняват.

На 15 август след брифинга на прокуратурата по разследването двамата отишли в Комисията за противодействие на корупцията, но ги върнали и им казали да дойдат на следващия ден. “ За първи път ми се случва”, каза Донков.

“Искам да бъда разпитан, никога не съм викан по това дело. Не съм подписвал нищо за този кредит, не съм престъпник”, каза в последната си дума Румен Гайтански. Той ще обжалва определението на съда на втора инстанция.