Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Новак Джокович на финала на олимпийските игри Снимка: БОК, Йордан Петков
Новак Джокович на финала на олимпийските игри Снимка: БОК, Йордан Петков

Най-успешният тенисист в историята преди 4 г. поздрави "братята българи" с фолкхит

През 2020 г. обеща пред Найден Тодоров от "24 часа" един ден да дойде да играе в България - на 17 септември това ще се случи

Боят настана и сърцата на всички български фенове тупкат учестено. Е, може би не на всички, а на тези, които успяха да се вредят за билет за предстоящото мегашоу.

На 17 септември в зала “Арена София” ще има демонстративен мач между Григор Димитров и Новак Джокович. А когато на корта са най-добрият български тенисист за всички времена и най-успелият в този спорт в историята (вероятно има и други мнения по въпроса), удоволствието за зрителите е гарантирано.

Билетите за мача бяха пуснати в една от платформите и свършиха само за 8 минути. Очаквано малко след това

започна предлагането на черно, като цената на моменти стигна 1000 лв.

Пазаруването на билети по този начин обаче е рисковано, защото винаги съществува рискът да бъдат дублирани и да стане хаос в залата, в която се очакват около 12 000 зрители.

Освен демонстративен този мач ще бъде и благотворителен, като приходите са за фондацията на Григор Димитров. Тя се управлява от Мария - майката на българската звезда. В семейството по принцип не обичат да говорят за плановете си, но е известно, че по време на пандемията от коронавирус с пари от фондацията бяха купени респираторни машини за родния на Григор Хасково.

За госта от Сърбия като че се знае всичко. Миналата неделя в Париж Новак стана олимпийски шампион (само 8 седмици и половина след като претърпя операция на коляното) и вече е петият в историята с титли на турнирите от “Големият шлем” и златен медал от олимпийски игри. Другите са Щефи Граф (Гер), Андре Агаси (САЩ), Рафаел Надал (Исп) и Серена Уилямс (САЩ). През 1988 г. обаче Граф постигна нещо, което едва ли някой ще повтори - спечели всички титли от “Големият шлем” и тази на олимпиадата в Сеул. През 2021 г. Джокович бе съвсем близо да настигне германката, но на олимпийските игри в Токио бе спрян от Александър Зверев, а на финала на US Open загуби от Данил Медведев и на награждаването не успя да сдържи сълзите си. Сега обаче, когато е на 37 години, Джокович притежава визитка, която вероятно ще остане уникат -

рекордни 24 титли от “Големият шлем”

(10 в откритото на Австралия, 3 на “Ролан Гарос”, 7 на “Уимбълдън” и 4 в откритот на САЩ), 7 купи от финалите на АТП, 8 пъти №1 в края на сезона, една купа “Дейвис” (световно отборно за мъже) и рекордните 428 седмици начело на световната ранглиста. Когато Сърбия спечели “Дейвис” след победа над Франция в “Белград Арена”, в страната настъпи национален празник. Години по-късно сърбите загубиха от Чехия финала на същото място. Тогава Новак не участва в мача на двойки и това даде повод на не по-малко устатия Радек Щепанек да зададе “невинния” въпрос как домакините искат да победят, след като са оставили луксозния си автомобил в гаража.

Новак Джокович досега не е играл в България

Но преди години бе у нас за участие в снимките на екшъна “Непобедимите” 2 (със Силвестър Сталоун, Долф Лундгрен, Джет Лий и т.н.). Тогава сърбинът използва престоя си, за да обиколи в добре подбрана компания нощните заведения в Студентски град.

“Чувстваше се чудесно”, коментира един от присъствалите, без да влиза в подробности. Джокович обаче

показал, че обича страните от Балканите,

сред които сме и ние. И се опитва да помага - предимно на тези от бивша Югославия. Вероятно малко хора знаят, че със съдействието на Новак в Босна и Херцеговина бе изграден балон, за да могат Дамир Джумхур и останалите местни тенисисти да тренират през зимата. А хора от екипа на Джокович оказваха съдействие на място.

Със сигурност мнозина помнят как националният отбор на Сърбия отпразнува титлата на ATP Cup в Австралия (в този нов турнир тогава България остана на 9-о място, на крачка от четвъртфиналите). След победата над Испания в съблекалнята на Сърбия всички припяваха на хита на Камелия “Луда по теб” (с оригинал на сръбската легенда Лепа Брена впрочем), а самият Новак поздрави “братята българи”).

Като стана дума за периода, когато през 2020 г. светът бе пуснал кепенци заради коронавируса, нека припомним, че Джокович организира верига турнири Adria tour, за да компенсира липсата на официални такива. Един от първите поканени бе Григор Димитров. След края на първия турнир тенисистите празнуваха в луксозния клуб Lafayette cuisine cabaret на брега на река Сава в сръбската столица. В заведението обаче не се спазваха никакви мерки за безопасност и това даде резултат. Дни по-късно стана ясно,ч е Григор Димитров е с коронавирус, който впоследствие изкара много тежко. Заради плъзналата зараза продължението на Adria tour не се състоя (Григор се почувства зле на втория турнир в Задар). И тогава бе пусната капката катран в кацата с приятелството между Новак и Димитров. Сърджан,

бащата на тенисиста, обвини нашия, че действал безотговорно, защото знаел, че е заразен, а така нанесъл огромни вреди на семейство Джокович, на Сърбия

и Хърватия. Сърджан е известен с, меко казано, невъздържания си характер, но в случая последици върху отношенията между Новак и Григор нямаше.

Точно по време на първия турнир от Adria tour Джокович обеща пред Найден Тодоров от “24 часа” един ден да дойде да играе в България. Остава на 17 септември това да се случи.

Новак и Григор винаги са показвали, че са близки приятели независимо от резултатите в мачовете помежду си. Последният бе на финала на турнира “Мастърс 1000” в Париж в края на миналия сезон. След изключително равностоен сблъсък Димитров загуби и по време на награждаването не можа да сдържи сълзите си, а шампионът бе първият, който се опита да го успокои.

Новак е известен с голяматата си уста и нерядко това му носи неприятности. Той категорично отказа да се ваксинира против коронавирус и това стана причина да не бъде допуснат в Австралия преди турнира от “Големият шлем” в Мелбърн, защото не отговаряше на местните медицински изисквания. Шампионът бе държан на едно място с кандидат-имигранти от кол и въже и накрая депортиран от страната. Но не си мислете, че мнението му по въпроса с инжекциите се е променило.

Недоволен от разпределението на парите в тениса, Джокович заедно с канадеца Вашек Поспишил (бивш партньор на Григор Димитров на двойки при юношите, загубиха финал на US Open) създадоха алтернативната асоциация на играчите PTPA. Проектът обаче замря.

“Новак без съмнение е най-добрият тенисист в света. Познавам го лично, тренирали сме заедно и той е специален човек. Джокович винаги прави това, което иска, и е убеден, че е правилно.” Мнението е на бившия ни национал Александър Лазаров. А на него може да се вярва, когато темата на разговора е Новак Джокович.