Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Огнян Минчев

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Проф. Огнян Минчев СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Не може да има съдържателна политическа промяна, докато бенефициентите контролират условията за продължаване на тази система, която ги облагодетелства.

Олигархичната система на управление има своите герои, но тя е надперсонална структура на икономически и политически контрол, изградена върху една основна предпоставка - гарантиран корупционен доход, който се плаща от свръхпечалбата на руския енергиен монопол в България през последните три десетилетия.

Да, светът се променя. Да, геополитическите зависимости се променят - колебаят се между екстремумите на геополитическото махало между Изток и Запад. Битката на бенефициентите обаче остава същата - да се запази гореописаната властова и стопанска структура, изградена през последните десетилетия, дори и нейните основни герои да бъдат принудени да сменят меценатите си. В България от време на време някои скачат с призива за революция срещу олигархията.

Тази система няма да бъде преодоляна с революция - защото за революция е необходима голяма критична маса за промяна - демографска, идейна, политическа. В България олигархията е система, която може да бъде преодоляна с упорит дългогодишен труд, адекватни политически стратегии за отвоюване на държавата и стопанството, стъпка по стъпка, с ефективни стратегии за разчленяване на олигархичния блок, използване на вътрешните му конфликти и системно социализиране на българските граждани към отговорно политическо поведение.

Необходими са политици, които да предизвикват доверие сред гражданите - без да им обещават чудеса от хиляда и една нощ, но способни да покажат резултати в своята дейност за промяна в управлението на държавата.

От Фейсбук.