Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. Александър Александров
Доц. Александър Александров
  •  Изоставените трупове не са на “Александровска”, държавата да се погрижи за загробването им
  •  Най-добре е да се направят 3 камери с капацитет по 100 души, коментира шефът на Клиниката по съдебна медицина и деонтология в УМБАЛ “Александровска”

- Доц. Александров, УМБАЛ “Александровска” преустановява приемането на трупове за съхранение, извършването на аутопсии и съдебномедицински експертизи. Защо?

- Повече от 23 години работя в Клиниката по съдебна медицина и деонтология и проблемът с труповете винаги е съществувал през годините. Той се решава кампанийно, особено през лятото. Още през февруари писах на новия директор на Централни гробища, обясних му целия проблем. Тези трупове не са на “Александровска”, нито на Министерството на здравеопазването. Труповете са били в болницата, за да подлежат на съдебномедицинско изследване, след това държавата трябва да се погрижи за тяхното загробване.

По една или друга причина труповете не са получили постановление от прокуратурата за служебно погребение. На тези, които в систематата излиза, че имат близки, прокурорът разпорежда да бъдат намерени. Близките обаче може да са в чужбина или да са починали там, нямаме информация. Така трупът остава при нас с години.

- Откога е най-старият труп?

- От 2006 и от 2007 г. има трупове. Никой не ги търси. Те са толкова разложени, че не може да им се направи нова експертиза.

- Какъв е капацитетът на камерите?

- Въпреки разширението на камерите максималният им технологичен капацитет е 75 трупа. Ние имаме 150. Изпълнили сме целия въздушен просвет на камерите, тоест те не могат да поддържат технологичната температура от 10 градуса. При тези температури труповете се разтичат, разлагат се. Същевременно агрегатите работят денонощно, без да се спират. По тази причина много бързо се развалят, ремонтът им струва много.

- Александровска болница ли покрива разходите?

- Да, болницата. Полицията плаща някаква сума за съхранение. Но

кой ще плати 18 г. по 20 лв. на денонощие за съхранение?

Няма кой да ги плати тези пари. Всички негативи са за клиниката и болницата. Само

токът, който консумират камерите, е над 10 хиляди лева на месец

В понеделник вече 23 трупа бяха отвън. Те могат да бъдат наядени по лицето от гризачи. Как ще върнем тялото на близките без око, без устна или ухо.

Искаме да помагаме на разследванията, но къде да държим труповете? Те са на държавата и общината би трябвало да има трупохранилище. Не дай си боже да стане масов инцидент в София със 100, 200 трупа, къде ще са? Държавата трябва да се погрижи за тях.

- Миналата година стана ясно, че работна група в Министерството на здравеопазването търси място в София, където да бъде изградено трупохранилище. Има ли напредък?

- Няма. Хората в правителството се сменят и започваме от нулата. Обясняваме на нови хора какъв е проблемът.

Миналата година изпратихме 30 трупа към Централни гробища, но благодарение на настоящото ръководство на “Александровска”. Досега само то се е занимавало с този проблем.

- А отсега нататък какво ще се случва с труповете, след като преустановявате приемането за съхранение?

- Не знам, другите болници, които имат съдебномедицински звена - “Пирогов”, МВР болница, ВМА, ИСУЛ и Правителствена, ще поемат колкото могат. Но и те ще блокират. София не е подготвена, а повече от 20 години е проблем. Ние сме една огромна бактериологична бомба в центъра на столицата. Сигурно сме единственото в света най-голямо гробище от непогребани трупове, и то в центъра на столицата.

- Най-често труповете на какви хора са - бездомни, мигранти или други?

- Проблемът с бежанците е в Бургас. Над 90% от труповете при нас са български граждани. Някои са с неустановена самоличност, но едва ли са мигранти. Когато са докарали трупните останки, няма с кого да сравним ДНК и те си остават в клиниката. В Северна Македония системата е такава - трупът минава през Съдебна медицина, прави му се аутопсия и се предава на Централни гробища за съхранение.

Ако до един месец никой не го е потърсил, трупът бива загробен

Ако после някой го потърси, отива в прокуратурата, взема решение за ексхумация и може да го погребе където иска. Така трябва да бъде и в България.

Утре 10 трупа ще бъдат изнесени на централни гробища, но това не разрешава проблема. Общината трябва да се погрижи. Най-добре е да се направят 3 камери с капацитет по 100 трупа. Крайно време е държавата да вземе решение, а със сигурност инвестицията не е огромна.