Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Акад. Николай Денков взе и веднага върна втория мандат на президента Румен Радев.
Акад. Николай Денков взе и веднага върна втория мандат на президента Румен Радев.

Без много официалности и с пет минути закъснение ПП-ДБ спазиха заявката си да върнат веднага втория мандат за съставяне на правителство.

Папката отново взе акад. Николай Денков в ролята на номиниран за министър-председател, но с уговорката, че го прави чисто формално.

Декларира отново приоритетите на ПП-ДБ за борба с корупцията, а президентът припомни, че по конституция имат 7 дни за преговори, но счита, че процедурата е изчерпана. И така вторият мандат живя по-малко от две минути.

Повече от един час след това обаче акад. Денков, Кирил Петков, Божидар Божанов и Людмила Илиева разговаряха при закрити врата с Радев, вицепрезидента Илияна Йотова и екипа им. После бяха лаконични за срещата - благодарили на Радев, че им дал достатъчно време за преговори с останалите формации, и потвърдили, че ще запазят този си подход и приоритета за борба с корупцията и за следващите избори. А Кирил Петков вече дори заговори за същия подход - разговори по декларацията, в 51-ото НС. Освен това обсъдили и ситуацията с пожарите в страната, които Радев, Петков и Денков посетиха през уикенда.

Третият мандат изглежда отписан предварително също като втория. “Да си призная честно, на чудеса не вярвам”, оцени Петков шансовете за кабинет от третия опит.

Четири работни дни остават на депутатите, ако не отменят августовската си ваканция, която имат по правилник.
Четири работни дни остават на депутатите, ако не отменят августовската си ваканция, която имат по правилник.

Четири формации са възможните мандатоносители, след като “Величие” се разпадна. Третата сила “Възраждане”, която доскоро предлагаше кабинет “всички срещу ГЕРБ и ДПС”, вече също гледа към новите избори, защото математиката не излиза - лидерът ѝ Костадин Костадинов пресметна, че няма достатъчно подкрепа. А след като ПП-ДБ върнаха на Радев мандата в понеделник, от партията излязоха с позиция, че вече е ясно как кабинет не може да има. Тя май е индиректно обръщение към президента, че не искат да ги занимава с третия мандат. Вместо това да гледа изборите да са в края на октомври.

Това може да стане, ако се сбъдне желанието на БСП за нов кръг от консултации при президента преди връчването на третия мандат.

В понеделник социалистите препотвърдиха решението си за надпартиен експертен кабинет с ясен хоризонт. Дори и да тръгнат по този път обаче, аритметиката пак не излиза, понеже ГЕРБ отказват да подкрепят втория и третия мандат, а ПП-ДБ също вече се готвят за 51-ия парламент.

Едва ли ДПС ще вземе третия мандат насред вътрешните единоборства в партията, пък и защото вече се видя, че няма кой да гласува за тяхно правителство. Това май е било обсъждано и на закритата среща на ПП-ДБ с Радев, защото в последвалото им изявление Божидар Божанов каза, че “ДПС нито ще взема мандат, нито нещо друго”.

Истината е, че президентът не е подсказал никому какъв ще е неговият избор. От ИТН още миналата седмица обявиха, че те са най-логичният последен мандатоносител и според много от колегите им може и така да се окаже.

Но явно наистина след първия месец от живота си 50-ият парламент е напът да подобри преговорната си култура. И Божидар Божанов от името на ПП-ДБ, а после и съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров обявиха, че ще се отзоват, ако бъдат поканени на разговори за третия мандат.