Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Благой Димитров умело съчета анализите със свежите лафове.
Благой Димитров умело съчета анализите със свежите лафове.
  • И най-големите хейтъри този път ще трябва да признаят, че двете телевизии избраха най-подходящите водещи и гости за коментар на случващото се в Германия

По традиция, започне ли световно или европейско по футбол, немалка част от зрителите наточват ножове, томахавки и каквито там други хладни оръжия имат под ръка и сядат пред телевизора, за да броят гафовете на избраните да коментират случващото се на турнира. Тази година обаче дежурните хейтъри останаха крайно разочаровани от липсата на качествен материал за обработване и препращане към социалните мрежи. БНТ и Нова подходиха професионално и в същото време достатъчно емоционално към случващото се на Евро 2024. Или казано по-простичко – имаше блестящи коментари, но имаше и запомнящи се лафове.

Със сигурност държавната телевизия рискува повече, залагайки на двама бивши футболисти, които направиха бляскави кариери както на терена, така и по софийските нощни заведения.

Благой Димитров и Валери Божинов обаче изпълниха перфектно задачите, с които бяха натоварени. Любимците на феновете и на плеймейтките съчетаха умело анализите с лафовете и раздвижиха обстановката във футболните студия на БНТ.

Благо и Валери демонстрираха също така рядко срещаното умение не само да се шегуваш с другите, но и самият ти да носиш на по-солени закачки. Джизъса например охотно демонстрираше 100-каратовата си усмивка, въпреки че социалните мрежи буквално бяха наводнени с шеги за впечатляващо белите му зъби. Божинов също не изневери на стила си да провокира околните и на свой ред да се смее от сърце на шегите по свой адрес. Да не забравим и атрактивното присъствие на треньора Вили Вуцов, който също с лекота разсмиваше феновете пред телевизора.

БНТ осигури на почитателите на футбола богата студийна програма и детайлно отразяване.
БНТ осигури на почитателите на футбола богата студийна програма и детайлно отразяване.

Важното в случая е, че шегите и закачките не взеха превес над качествените анализи, за което заслуга имат водещите Радостин Любомиров и Илиян Енев. Добре е да се спомене и изключително силното представяне на Илия Груев, който демонстрира как професионалният анализ на положенията в мача няма нужда да се превръща в отегчително редуване на клише след клише. Може би единствено Велизар Димитров от постоянното присъствие във футболните студия на БНТ пресоли манджата с крайните си изказвания относно качествата на треньора на Англия Гарет Саутгейт, но това са дреболии на фона на общото добро представяне.

Ще трябва да се организира доста старателно издирване на телето под вола, ако някой се опита да намери кусури и на футболната програма, която предложи Нова на своите зрители. Частната телевизия заложи на млади и красиви хора, които бяха на светлинни години от добре изглеждащите недоразумения от минали години, които се напъваха да разбират от футбол. Валерия Видева, Павлета Рашкова и бившата гимнастичка Велислава Миланова съчетаха перфектна визия с адекватни въпроси към гостите в София и феновете на германска земя. Техните партньори също бяха на високо ниво и успяха хем да покажат и да разкажат какво се случва на европейското, хем да създадат усещането за бляскаво шоу.

Хубавиците на НОВА бяха сред големите тв атракции на първенството.
Хубавиците на НОВА бяха сред големите тв атракции на първенството.

В преследването на атракцията телевизиите пратиха екипи в най-гъстото на агитките в Германия, което се оказа успешен експеримент. Зрителите получиха шанса да съпреживеят великата емоция на богоизбраните да гледат своите любимци на живо. Поливанията с бира, дърпането на микрофони и всички други рискове на живото предаване се превърнаха от дефект в ефект.

И не на последно място трябва да отбележим много добрата работа на хората, които бяха ангажирани от двете телевизии да коментират мачовете на Евро 2024.

Черешката на тортата бе представянето на Никола Ибришимов от отбора на БНТ и на Георги Драгоев и Ясен Деянов от екипа на Нова по време на финала Испания - Англия.

Което твърдение се подкрепя и от цифрите на пийпълметричната агенция, която измерва зрителския интерес. Според данните на ГАРБ футболните студия преди и след мачовете грабнаха вниманието на публиката и конкуренцията трябваше да свие знамена през този един месец на футболни страсти.

Сега се задават олимпийски игри и спортните редакции на големите телевизии са в трескава подготовка. Домакините също хвърлят всички усилия и милиарди евро, за да предложат невиждано по размерите си шоу, така че Негово Величество зрителят може да е спокоен за остатъка от лятото, което ще предложи нова порция силни спортни емоции.