Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов (на трибуната) поиска от депутатите да изслушат подробностите по преговорите с “Боташ” на закрито заседание заради търговската тайна.

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов (на трибуната) поиска от депутатите да изслушат подробностите по преговорите с “Боташ” на закрито заседание заради търговската тайна. СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ

“Булгаргаз” иска промяна на четири основни параметъра на сделката

Държавната газова компания “Булгаргаз” няма възможност да превежда повече пари по договора с турската “Боташ” и е спряла да плаща през юли.

Това обяви в парламента служебният енергиен министър Владимир Малинов, който бе извикан по предложение на “Продължаваме промяната”.

Малинов обясни, че до май “Булгаргаз” са плащали според условията на споразумението за резервиране на доставки през турски терминал на втечнен газ. През юни

платената сума е била намалена с 12 млн. лв.

заради отстъпка, дадена от “Боташ”.

“За юли обаче българската компания няма да има възможност да плаща”, каза министърът, без да навлиза в подробности.

Споразумението между “Булгаргаз” и “Боташ” за резервиране на годишни доставки на 1,85  млрд. куб. м природен газ за срок от 13 години бе подписано в началото на 2023 г. при служебния кабинет на Гълъб Донев. Тогава това бе представено като голяма победа за страната ни, тъй като Турция принципно не допуска други държави да ползват терминалите ѝ.

По-късно излезе наяве, че всъщност “Булгаргаз”

трябва да плаща всеки ден такси на турската страна

дори ако не е вкарала никакъв газ  през турския терминал, като сумата е около 500 хил. долара на ден.

В същото време на гръцкия терминал в Ревитуса има свободни капацитети, цените са значително по-ниски от тези по споразумението с турската компания, съоръжението е по-близо до България и търговците нямат интерес да ползват договорката на “Булгаргаз”.

В края на 2023 г. Европейската комисия започна антимонополно разследване на сключения договор, тъй като подозрението е, че чрез него

има възможност за вкарване на руски газ в Европа

Веднага след това у нас бе създадена временна парламентарна комисия, която да проучва сделката. Тя приключи работа през април т.г. с решение на пленарната зала енергийният министър да започне да предоговаря сделката, а ДАНС да я провери.

В парламента служебният енергиен министър бе привикан в четвъртък именно за да докладва как вървят преговорите с турската страна.

Малинов каза, че е постигнато неформално споразумение за възможността “Булгаргаз” да

предложи прехвърляне на част от правата

по споразумението с “Боташ” на трети страни. Това е било договорено още в края на април при срещата му с турския енергиен министър Алпарслан Байрактар в Турция.

На 4 юли “Булгаргаз” е изпратила  до “Боташ” официално искане за подписване на анекс към споразумението, съобщи още служебният министър на енергетиката.

В него са направени четири предложения. Едното е да се оптимизира резервираният капацитет. Споразумението за него по принцип не обхваща целия срок на договора, а само първите години от него, но не е публично известно колко точно.

Второто искане на “Булгаргаз” е да се намали цената на услугата. Третото предложение е да се направи ново ценообразуване, като се включат постоянна и променлива компонента.

Четвъртото предложение е да се даде възможност за едностранно прекратяване на споразумението, каквато не е съществувала в подписания по времето на Гълъб Донев договор. По думите на Малинов исканите промени са  с цел

да се запази финансовата стабилност на “Булгаргаз”,

както  и част от предимствата на споразумението.

Малинов не даде подробности по нито едно от исканията, като пожела депутатите да изслушат тази информация на закрито заседание заради търговската тайна. След като народните представители гласуваха против, той каза, че ще предостави данните в секретната секция на парламента.

Преговорите с “Боташ” се предприемат след два напразни опита на “Булгаргаз” да продаде част от резервирания капацитет в турските терминали за втечнен газ. И двата опита бяха под формата на търг, на който не бе подадена нито една реална оферта въпреки първоначално заявения интерес от шестима търговци. Причината е прекалено високата цена на услугата, която бе договорена между “Булгаргаз” и “Боташ” в края на 2022 г. при съвършено различни условия и цени на газовия пазар, които бяха далеч по-високи от сегашните.