Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ламин Ямал
КАДЪР: САЙТЪТ НА UEFA
Ламин Ямал КАДЪР: САЙТЪТ НА UEFA

Кандидатите да спрат Испания към нова европейска титла по футбол намаляха с още един.

Воденият от селекционера Луис де ла Фуенте отбор обърна 2:1 Франция в Мюнхен и в неделя може да стане първият в историята с 4 титли на континента. За тази цел е необходима победа срещу Нидерландия или Англия.

Испания е единственият отбор, който спечели всичките си мачове от началото на първенството. "Ла Роха" можеше рано-рано да поведе, след като Ламин Ямал центрира, но Фабиан Руис изпрати топката над вратата.

Възможността си обаче не пропусна Франция. Килиан Мбапе, който игра без маска въпреки счупения си нос, получи на лявото крило, центрира меко и Рандал Коло Муани с глава откри резултата в 9-ата минута, след като надскочи Лапорт и Кукурея. Това бе първият гол на Франция от игра на европейското! 

Радостта на французите не продължи много. В 21-ата минута Ламин Ямал залъга Адриен Рабио, освободи си пространство пред дъгата на наказателното поле и с изключително прецизен удар не остави никакъв шанс на вратаря Майк Менян. На 16 години и 362 дни Ямал стана най-младият с полуфинал на световно или европейско. Така той подобри рекорда на Пеле, който го направи на 17 години и 244 дни на световното през 1958 г. 

Нещо повече - детето чудо на испанския футбол вече е и най-младият голмайстор във финали на европейско. На шампионата през 2004 г. Йохан Фонлантен вкара на 18 г. и 141 дни за Швейцария (също срещу Франция). 

Обратът за Испания не закъсня. Дани Олмо се възползва от хаоса пред вратата на Франция и сред диагоналния му удар Жул Кунде отклони топката в мрежата за 2:1. 

Още в началото на второто полувреме вратарят на Франция трябваше да се справя по-добре от централен защитник, като спря с шпагат налитащия съперник. От другата страна на центъра обаче съотборниците на Менян не постигнаха нищо. Мбапе спокойно можеше да носи само нулата от своя №10 на фланелката си, а при единствената що-годе прилична атака бъдещата звезда на "Реал" (Мадрид) не улучи дори вратата.

Загубата може да остави без работа селекционера Дидие Дешан, който е рекордьор по престой начело на "сините" (от 8 юли 2012 г.). Той пропусна възможността да стане европейски шампион и като играч, и като треньор. 

Испания - Франция 2:1 (2:1)

Голмайстори: Ямал (21), Олмо (25); Коло Муани (9)

Жълти картони: Навас, Ямал; Чуамени, Камавинга 

Испания: Унай Симон, Хесус Навас (58-Дани Вивиан), Начо Фернандес, Еймерик Лапорт, Марк Кукурея, Родри, Дани Олмо (76-Микел Мерино), Фабиан Руис, Ламин Ямал (90+4-Феран Торес), Алваро Мората (76-Микел Оярсабал, Нико Уилямс (90+4-Мартин Субименди)

Франция: Майк Менян, Жул Кунде, Дейо Юпамекано, Уилям Салиба, Тео Ернандес, Орелиен Чуамени, Нголо Канте (62-Антоан Гризман), Адриен Рабио (62-Едуардо Камавинга), Усман Дембеле (79-Оливие Жиру), Рандал Коло Муани (62-Брадли Баркола, Килиан Мбапе

Главен съдия: Славко Винчич (Слвн)