Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Делян Добрев СНИМКА: Велислав Николов
Делян Добрев СНИМКА: Велислав Николов

И все пак трябва да оставим вратата отворена за третия мандат. Реалистично погледнато, не виждам как той ще се случи, но в политиката никога не трябва да се казва никога. Представете си, че отиде в партия, която предложи нашия кабинет, казва депутатът от ГЕРБ пред ЛИЛИ КЛИСУРОВА  за "24 часа"

Ето още акценти от интервюто:

  • Радев има потенциал, ако играе на избори, но не вярвам да остави президентството преди края на мандата
  • Бях готов да отстъпя министерския пост на Венко Сабрутев, ако ПП поискат
  • "Промяната" се хихикат, че Борисов не може да направи кабинет, забавляват се, че държавата е в разпад, сякаш са анархисти

- Оттук накъде, г-н Добрев, след провала на първия мандат?

- За съжаление, най-вероятно отиваме към избори.

- Бойко Борисов заяви, че няма да подкрепите втория и третия мандат - това ли остава твърдата ви позиция?

- Не виждам възможна комбинация в този парламент да се състави правителство. Единственият шанс беше с първия мандат. Ние предложихме кабинет, за който щяхме да носим отговорност, с ярки политически фигури. Надявахме се той да получи подкрепа, да надмогнат колегите собственото си его, но те не успяха. Заради егото на този или онзи, българите ще отидат за седми път на избори за 2 г.

- Само че не предпоставихте ли и вие този резултат за кабинета, слагайки точно тези ярки партийни фигури за министри? Нито проведохте разговор за политики, нито за имена на министри с потенциални партньори. Отидохте при президента да вземете мандата и Желязков изненада всички, вадейки папката с имена.

- Не сте права, ние опитахме да водим преговори. Имахме преговорен екип, който покани на среща всички парламентарни партии. Някои дори отказаха да отидат. Процесът на преговорите беше бламиран в зародиш. И ние бяхме поставени пред ситуация да предложим кабинет, защото тази отговорност трябва да бъде понесена от спечелилия изборите, и то с повече от 11% преднина.

А в същото време аз, като номиниран за министър, заявих публично, говорил съм и с други колеги като Нанков, и двамата казваме - ако проблем сме аз или той, ние сме готови да ни сменят, с когото преценят, че ще свърши по-добре работата. Дори дадох пример с Венко Сабрутев - ако смятат, че той ще бъде по-добър енергиен министър от мен, да го предложат ПП и ние ще се съгласим, само и само да има кабинет. Виждате до какви крайности сме съгласни да стигнем в компромисите, които в ГЕРБ сме готови да направим.

- Очаквахте ли това, което се случи в сряда? Ако ДПС беше гласувало монолитно, щяхте ли да имате гласове за кабинет?

- Честно казано, не очаквах ДПС да се разцепи по този начин. Но дори и ДПС да беше гласувало монолитно, гласовете бяха 98 “за” и 138 “против” - ако тези 15 гласа ги прехвърлим “за”, пак не стигат повече от 10 гласа.

И тук е мястото да отбележим, че спекулирането с това кой купува депутати се оказа отново клевета от страна на ПП-ДБ. Защото видяхме, че нито един депутат извън групите на ГЕРБ и част от ДПС не подкрепи кабинета. Тоест напазарувани депутати няма. За разлика от кабинета на Кирил Петков, който напазарува депутати от Слави Трифонов и групата на ИТН, пък след това ги вписаха в листите, обещаваха им постове, чуваше се, че пари им раздават... Така че това са прийоми на този, който вика “Дръжте крадеца”.

- Как ще се развият процесите в ДПС според вас?

- Това е много труден въпрос. Ние дори не можем да си обясним какви са тези процеси. Възможно е част от тези депутати да са били сърдити, че ние не ги подкрепяме за втория мандат и затова да не са ни подкрепили те за първия. Въпреки че това е малко наивно обяснение. Там със сигурност се случва нещо, но времето ще покаже какво е то.

- Нека се върнем на мандатите - за втория Пеевски вече каза, че ще го върне, а вие категорични ли сте, че няма да подкрепите третия?

- За мен в политиката никога не трябва да се казва никога. Представете си, че третият мандат отиде в някоя партия, която предложи същия кабинет като в първия мандат. Като този, който ние предложихме. Или друг приемлив вариант на кабинет. В този случай ние трябва да оставим врата отворена за някакви преговори. Но реалистично погледнато, не виждам това как ще се случи. След всички клетви от парламентарните сили. Те някак не осъзнават, че хората се умориха безкрайно много от това непрекъснато гласуване, което произвежда един и същи резултат в парламента, с малки разлики - едната партия с 5 депутати нагоре, другата с 5 надолу. Но това е конфигурация на парламента вече 3 г. поред.

- Искате да кажете, че ако третият мандат е в ИТН например, и те евентуално предложат правителство с Росен Желязков премиер и голяма част от вашите министри, е възможно да подкрепите такъв кабинет?

- Въпросът е освен нас кой друг. Аз поне ще защитавам тезата, че трябва да се даде шанс да се случи нещо в този парламент. Но пак ви казвам - това е като българския национален футболен отбор, който във всички първенства за класирането, няколко кръга преди края, винаги имаме само теоретичен шанс да се класираме. Последните 30 г. националният отбор на България винаги има само теоретичен шанс да класира. Та и сега говорим за теоретичен шанс нещо да се случи. Но аз ви казвам какво е моето мнение. Ако решението на партията и Борисов е в никакъв случай да не подкрепяме третия мандат, разбира се, че и аз няма да подкрепя.

- След като всички очаквате, че се отива на избори, как ще се отрази на целия този процес, ако КС сега излезе с решение, с което отмени промените в конституцията, които регламентират работата на служебното правителство и Народното събрание?

- Не виждам как ще се промени ситуацията - отново ще има служебен кабинет и избори, защото те зависят единствено от това дали може да се сформира редовен кабинет, или не.

- Но ако се отменят промените в конституцията, служебният кабинет, който ще организира изборите, ще е на Румен Радев. Не е ли това, което искахте да избегнете?

- За мен това не е от особено значение. Какво като е на Румен Радев? Ако отпаднат промените в конституцията, не вярвам Румен Радев отново да назначи Бойко Рашков за вътрешен министър. Защото единственият случай, в който ние сме имали съмнения за честността на вота, беше, когато Бойко Рашков репресираше гласоподавателите. Той буквално ги репресираше, имаше стотици жалби, подадени срещу него в полиция, прокуратура. Аз съм свидетел как полицията влачеше възрастни жени по селата и ги принуждаваше да свидетелстват, че са им купувани гласовете. Тоест тогава би имало значение какъв е служебният кабинет, но пак ви казвам - не мисля, че Радев ще направи това. Бойко Рашков си е вече на ПП, които Радев нарече “шарлатани”.

- Смятате ли, че при избори наесен президентът най-накрая ще се включи със свой проект?

- Не мога да кажа какво ще направи президентът.

- Какво очаквате да е по-различно в парламента при нови избори?

- По-различното ще е по-голям брой партии русофили. Това се случи в 50-ото НС - имаме с 15% повече русофили, с 40% повече депутати от несистемни партии. Очаквам тази тенденция да продължи и да се засили през септември.

Ако и тогава не успеем да сформираме правителство, вероятно напролет ще имаме Народно събрание, чийто състав е в мнозинството си представен от тези проруски партии. И може държавата да направи завой, за съжаление, но това, изглежда, никой не го интересува.

- Кога и как може да се случи тогава разговорът между системните партии за излизане от кризата? Ето - седми път избори, а ще получим същото.

- То не е въпрос на време и на място, въпрос е и на желание. И единствените, които имат желание да стигнат до решение за държавата и се държат национално отговорно, сме ние. За съжаление. Виждате, “Промяната” - тяхното поведение е да се хихикат. Те просто се хихикат. Те се забавляват от това, че държавата е в разпад. Имам чувството, че са някакви анархисти. Това е изключително необяснимо за мен. Забавляват се от това и повтарят непрекъснато как Борисов за седми път не може да направи кабинет. Ами съставянето на този кабинет, освен в случаите, в които една партия има мнозинство от 121 народни представители, е отговорност на всички парламентарно представени партии, а не на най-голямата. Така че е изключително жалко как тези хора се държат като малки деца и се хихикат, при положение че държавата е пред разпад.

- Но махленски тон има и от двете страни, въпросът е кога ще се излезе от него и ще започнете да си говорите. Не може вече 4 г. държавата да е в перманентна криза.

- Вижте, не е въпросът в тона. Аз самият имам много остър език и съм доста избухлив. Но виждате, в случая се опитвам и аз да овладея емоциите си и да намерим някакво решение. Защото буквално е престъпление за 2 г. да изпратим за седми път държавата на избори. Избирателната активност падна до 34%. В сравнение с Франция само преди седмица, където избирателната активност беше 66-67%. Не виждам какъв друг знак очакваме от хората.

- Казахте за Франция - има ли риск от подобен сценарий и у нас, при който несистемните партии да оберат вота на хората още повече?

- В този парламент броят на депутатите на несистемните партии се увеличи на 40%. Проруските партии - с 15%. Само за тези избори. А септември ще бъде още по-зле. Така че политиците от системните партии не трябва да се сърдят на никого, ако се появи някакъв месия през септември и привлече тези 1 млн. гласоподаватели, които с негласуването си показват своето отношение към партиите, които се борят за тяхното доверие.

- Кой ще е този месия? Радев ли?

- Нямам представа кой ще бъде. Радев според мен има потенциал, ако реши да се включи пълноценно в такива избори - има рейтинг, има потенциал да получи изключително висока подкрепа. Но в случая не визирах него. Познавайки Радев, недостатъчно добре, но познавайки го, не мисля, че той ще остави президентството преди края на своя мандат, за да се яви на парламентарни избори. Този “месия” може да бъде някакво величие, меч, щит, рога или копита... кой знае какво още ще се появи септември.

- Какво ще направите, за да убедите хората да гласуват наесен и да се вдигне избирателната активност?

- Честно казано, не знам какво повече да направим. През 6 месеца се срещаме с хората и ги убеждаваме в едно и също. Но бих искал да се запомнят 3 неща в кампанията, която предстои.

Първо, ние влязохме в чакалнята на еврозоната на 10 юли 2020 г. - преди 4 години. Заедно с нас влезе Хърватия, но тя за 2 г. стана член на еврозоната и се ползва от всички плюсове от това - има един от най-високите икономически растежи, ръст на доходите, много ниска безработица... А ние дори нямаме дата за приемане в еврозоната. Причината са проинфлационните бюджети на ПП и Асен Василев. Тоест с това трябва да се спре, да се промени, и ние по най-бързия начин да влезем в еврозоната.

Второ, ПП-ДБ, които са се провъзгласили за антикорупционна формация, постигнаха най-високия ръст и процент корупция, измерен в демократичната история на България - 39,4%. Тоест по времето на управления на тези уж антикорупционни партии корупцията в България достигна невиждани размери по данни на Центъра за изследване на демокрацията за 2023 г. Интересното е, че предишните два рекорда са през 2014 и 1999 г. Така че можете да се запознаете с изследването и да видите всички нива на корупцията от 1990 г. досега. Факт е, че по време на управлението на “Промяната” корупцията в България е била най-висока. Трето, България в последните 15 г. се развива благодарение на средствата от ЕС. За 4 г. ние сме усвоили 4%. А трябваше да сме усвоили 60%. Сега имаме оставащи само 3 г., за да усвоим 96%, което е невъзможно. Така че колкото по-бързо има правителство и Томислав Дончев се заеме с еврофондовете, толкова по-голям е шансът да усвоим част от тези средства. От друга страна, ако продължи управлението на европейските средства от Асен Василев и ПП, ние ще се превърнем в нетен донор на средства към ЕС. Защото знаете, че ние получаваме средства, но имаме и вноска към ЕС. И ще стане така да ни се смее цяла Европа - ние да дадем повече пари на Европа, отколкото да получим, защото сме некадърни да ги усвояваме.

- След изборите конфигурацията в парламента отново ще е същата и вие отново ще трябва да погледнете към ПП-ДБ като потенциален партньор. В предишната кампания Борисов неведнъж ги призова да оберат тона и езика си. А вие - още не е започнала кампанията и вече сте анти-ПП-ДБ...

- Чакайте да видим дали ще влязат изобщо в следващия парламент. Защото те загубиха 300 хиляди гласа само на последните избори. Сега им останаха само 290 хиляди гласа. При още един спад на тези гласове с около 100 хиляди и при по-висока избирателна активност може да се окаже, че те изобщо няма да влязат в следващия парламент. И това ще се дължи единствено и само на тях самите, защото хората оценяват много добре какво се случва в държавата в последните 3 г.

- Но има и вариант, в който ПП-ДБ си връщат част от избирателите и имат повече депутати?

- Тези избиратели много добре оценяват ситуацията в страната. Видяха много добре евроатлантиците как подписваха с “Джемкорп”, която според международните медии, включително разследване на “Файнешъл таймс”, се оказа финансирана от руски олигарси и преследващо руски политически цели в Европа. Това беше първата компания, с която ПП подписаха меморандум. Затова ми е много жал за “Демократична България”, защото заради ПП те подкрепяха руския петрол, участваха в покупката на руски газ през последници с 30% надценка и мога да изброя още 10 такива примера. Жал ми е за ДБ, защото от тези 290 хиляди гласа, които получиха на последните избори, за ПП сигурно няма нито един. И въпреки че гласоподавателите са на ДБ, с техните гласове се разпорежда ПП. И причината е липсата на лидерство в ДБ - те са прекалено тихи и пасивни, оставили са Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков да имат надмощие над тях и да вземат всички решения в тази коалиция. Вие видели ли сте в последните 3 г. в тази коалиция едно решение, което да е наложено от ДБ? Аз не съм.