Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нико Тупарев и адвоката му Любомир Таков
Нико Тупарев и адвоката му Любомир Таков

Преди 4 г. внезапно и без обяснения напусна поста шеф на Спецпрокуратурата

Смятам, че всеки прокурор периодично трябва да минава на изследвания. Единственото мое обяснение за действията на прокурор Димитър Франтишек е, че е болен. Психическото здраве е много важно, защото тези хора решават съдби. Ние сме в ръцете им. Ако прокурор Франтишек прави съзнателно това, без да има никакви ментални проблеми, не знам как трябва да бъдат наказвани такива хора.

Това обяви в Софийския апелативен съд телевизионният продуцент Нико Тупарев. Миналия четвъртък той беше задържан по обвинение за длъжностно присвояване над 1,4 млн. лева от своя фирма, в която е съдружник с братовчед си Александър Тошев.

Ден след ареста Софийският градски съд пусна Тупарев без никаква мярка за неотклонение. Мотивите бяха, че няма доказателства, освен това нямало длъжностно присвояване, защото продуцентът не е длъжностно лице. Когато съдът обяви, че няма данни за престъпление,

обикновено наблюдаващите прокурори не протестират отказа

от налагане на мярка. Затова решението на Димитър Франтишек да протестира предизвика голяма изненада. Наложи се представителят на Софийската апелативна прокуратура да оттегля протеста в съдебната зала в четвъртък. (С какви аргументи - виж по-долу.)

Още повече че в началото на седмицата главният прокурор Борислав Сарафов нареди на Инспектората към Върховната прокуратура да направи проверка на работата на прокурор Франтишек за последните 3 години.

Дано тази проверка не е просто конкретна, а да се влезе и да се мисли каква е философията на тази институция. Отговорността на г-н Сарафов е да има промяна в логиката на този орган, обяви Тупарев.

Така заради популярността на тв продуцента прокурор Димитър Франтишек, който е

известен сред колегите си с презимето си, а не с фамилията Петров,

отново попадна под светлините на прожекторите и се заговори за него.

След динамичните три години в закритата вече Специализирана прокуратура през последните три той беше леко в сянка. Първо беше отишъл в Софийската окръжна прокуратура, после беше командирован във Върховната, а след това в Софийската градска, откъдето тръгна неговата слава.

От официалната биография на прокурора във ВСС става ясно, че е завършил техникума по фина механика и оптика в София през 1993 г. А през 2000 г. се дипломира като магистър по право в Нов български университет. След няколко години на различни юридически длъжности през 2004 г. влиза в съдебната система. Първо за кратко е следовател в Силистра, а след това - в столичното следствие. По това време негов зам.-шеф е Петьо Петров, прочул се и като Пепи Еврото.

Димитър Франтишек обаче не се задържа дълго там и през април 2006 г. вече е в Софийската районна прокуратура. През 2011 г. е командирован в Софийската градска прокуратурата.

Докато е прокурор там, той

води делата срещу бившия премиер Сергей Станишев

и срещу бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева, станало известно като делото “Червеи”.

Бившият министър-председател беше разследван за загуба на 7 секретни документа в периода 2005 -2009 г. Делото се точи 6 години, като много пъти беше връщано на прокуратурата. Накрая Станишев беше оправдан, защото не се доказа, че е загубил документите. Освен това не можело да се направи извод, че те са били секретни.

Докато това дело върви, прокурор Франтишек

обвини бившата съдийка Владимира Янева,

че е дала разрешение за използване на СРС за автоматизираната информационна система “Централен полицейски регистър” за 120 дни, въпреки че преди това е давала други разрешения за същата система.

Но той първо стана известен с отказа да образува дело срещу Делян Пеевски по обвинение в набеждаване. Сигналът срещу настоящия лидер на ДПС беше подаден от един от тримата задържани през юни 2014 г. по обвинения за подготовка за убийството на депутата. В отказа прокурор Франтишек казва, че не Пеевски е подал сигнала, а един от неговите охранители.

Той прекрати и досъдебното производство по случая “Яневагейт”. То беше образувано по публикуваните в “Биволъ” разговори между тогавашните съдийки Владимира Янева, Румяна Ченалова и адвоката Момчил Мондешки.

Магистратът нашумя и покрай двегодишната условна присъда за разгласяване на държавна тайна на първа инстанция на бившия шеф на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров, тъй като поддържаше обвинението в Софийския градски съд.

През 2015 г. прокурор Франтишек задържа за 72 ч и лидера на “Атака” Волен Сидеров по обвинение за хулиганство.

След като натрупа сериозен актив,

през 2018 г. стана заместник на Иван Гешев

в Спецпрокуратурата. Година по-рано обаче името му беше набъркано и в твърде неприятен инцидент. Според медийни публикации той ударил ученик на опашка в училищната лавка, където учело неговото дете. Тогавашната шефка на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова го наказва със забележка. Тя приела неговата версия, че първо е направил забележка на ученика да спазва реда на опашката, но той му “отговорил с висок и предизвикателен тон да не му се кара”. “После ученикът бил хванал прокурора за яката на дрехата и го изместил встрани от опашката”, описал той ситуацията.

След като Иван Гешев става зам. главен прокурор през октомври 2018-а, Димитър Франтишек е временен шеф на Спецпрокуратурата, а после и титуляр, където остава до май 2020 г. Оттегля се обаче неочаквано и без обяснения. Вместо него тогавашният главен прокурор лаконично казва, че “възникнал проблем, който му пречи да се концентрира като ръководител”.

Пак изненадващо Димитър Франтишек се кандидатира за шеф на Апелативната специализирана прокуратура, но също внезапно и без обяснения се оттегля няколко месеца по-късно от надпреварата.

В разследването на Антикорупционния фонд “Осемте джуджета” беше посочен от бизнесмена Илия Златанов като част от схемата, с която трябвало да вземе бизнесът му. Срещу прокурора имаше и дисциплинарно производство по този казус, но кадровият орган не откри основание да му наложи наказание. После Димитър Франтишек отиде за известно време в Софийската окръжна прокуратура, а оттам се върна в градската.

Магистратът не посочил мотиви защо обвинява тв продуцента

Прокурор Димитър Франтишек е допуснал грешки при повдигане на обвинението на продуцента Нико Тупарев, които го правят и незаконно. Това стана ясно в Софийския апелативен съд, след като апелативната прокуратура оттегли в съдебната зала протеста срещу отказа на Тупарев да бъде наложена мярка за неотклонение.

Най-същественият недостатък бил, че в постановлението за привличане на обвиняем нямало мотиви, тоест не се казвало защо е обвинен Нико Тупарев.

Миналия петък Софийският градски съд пусна продуцента без никаква мярка, защото срещу него нямало доказателства. Освен това той не можел да извърши длъжностно присвояване, защото не е длъжностно лице.

Въпреки това в съда беше внесен протест от прокурор Димитър Франтишек, което беше изненада заради категоричното становище на съда.

На самото заседание се оказа, че прокуратурата не го поддържа и го оттeгли. Единият порок бил, че в самото привличане на обвиняем имало и подпис на Тупарев. Това било все едно да се подписва на обвинителния акт. Също така постановлението било съставено и в нарушение на закона за личните данни. Имало грешки и при призоваването.

Съдът отбеляза, че прокуратурата изобщо не е длъжна да обяснява защо отказва да поддържа настояването за арест.