Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Архимандрит Никанор  КАДЪР: Би Ти Ви
Архимандрит Никанор КАДЪР: Би Ти Ви

Бившият брокер от Уолстрийт не е съгласен с позицията на Даниил за руската агресия в Украйна

Игуменът на Църногорския манастир Архимандрит Никанор отиде в катедралния храм "Александър Невски", за да връчи лично своето писмо за напускане на Българската православна църква на новия патрирах Даниил.

Оставката на Никанор идва след избора на новия български патриарх вчера, информира NOVA. 

"Защото с него дълго време имаме различни позиции по отношение на мястото на БПЦ в семейството на православната, по отношение на Вартоломей и руската агресия, считам, че след като беше избран и мисля че е достойно, ето нося писмото заедно с подарък - бяло було, с което да му кажа „Ваше Светейшество, давам си оставката", коментира архимандрит Никанор. 

Той обяви решението си в неделя. Още преди гласуването за патриарх, в ефир Никанор заяви, че, ако Даниил бъде посочен за духовен водач на българите, ще напусне БПЦ.

Българският монах Никанор, със светско име Христо Мишков, по-рано е работил като брокер на Насдаг, а преди това е завършил УНСС. Служи в манастир „Св. св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян" в село Гигинци (Софийска епархия), на който е игумен.

За него писа и Ройтерс. Имал е успешна кариера като брокер, не пише книги за това как човек може сам да си помогне и се стреми към щастие, а не към богатство.

Преди пет години, като не намерил щастие в тогавашния си живот, Христо, който като малък не е бил вярващ православен, напуска борсата в Ню Йорк борса и се отправя към българския Черногорски манастир, който едно време е използван от комунистите за трудов лагер.

"Всеки може да е добър брокер, но това не е нещо, което носи полза на света. Религията може да помогне на хората в днешните стресови времена и да намерят отговорите", казва Никанор пред репортер на Ройтерс.