Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ружа Игнатова в годините, когато я титулуват за криптокралица.
Ружа Игнатова в годините, когато я титулуват за криптокралица.
  • Нашата прокуратура повдига задочно обвинение на българката с германски паспорт, която направи измами за 4 млрд. долара с OneCoin
  • ДАНС засекли трансфер от 15 млн. лв., свързани с криптокралицата

САЩ обявява нова награда в размер на 5 млн. долара за информация за българката с германски паспорт Ружа Игнатова, която се издирва от 2017 г. ФБР я търси вече 7 години за измами в размер за над 4 млрд. долара чрез нейната пирамида OneCoin.

Новината за наградата съобщи американският посланик у нас Кенет Мертен по време на съвместно изявление с главния прокурор Борислав Сарафов и шефа на ДАНС Пламен Тончев. На него присъстваха и представители от централата на ФБР.

В същото време нашата прокуратура, която заедно с Федералното бюро, разследва Ружа Игнатова, ще я обвини задочно. Това ще даде възможност срещу нея да започне процедура по конфискация на имуществото ѝ у нас, обясни Борислав Сарафов.

Според шефа на ДАНС Пламен Тончев то е на стойност 10 млн. евро.

“Ударът” по “криптокралицата” идва само

месец след като главният прокурор беше на посещение в централата на ФБР

във Вашингтон. Тогава той получи почетна грамота от директора на службата Кристофър Рей, а мнозина определиха това като подкрепа за Сарафов.

44-годишната българка, родом от Русе, изчезна две седмици след като ФБР започна разследването срещу нея за престъплението. Посланик Мертен го определи “като една от най-големите измамни схеми в историята, в която от жертвите са били отнети над 4 млрд. долара.”

Освен в САЩ Ружа Игнатова е разследвана и в Германия. За да не бъде арестувана, тя отпътува от София към Атина, припомни посланик Мертен. Оттогава следите ѝ се губят. Периодично се появяват спекулации и предположения както че Ружа Игнатова не е сред живите, така и че се укрива някъде. Гръцки медии съобщиха през юли 2022 г., позовавайки се на източници от службите, че се е провела акция по задържането ѝ. Ружа обаче не беше открита. Преди месец френският вестник “Монд” разказа за крупните инвестиции на Ружа Игнатова в имоти в Дубай. През март 2015 г. тя създала фиктивната компания Oceana Properties Ltd. и я използвала, за да закупи луксозен пентхаус апартамент от близо 1616 квадрата. Той струвал 2,7 милиона долара и се намирал на последния етаж на сградата, която гледа срещу изкуствения остров Палм Джумейра. През 2019 г., когато Ружа Игнатова вече е изчезнала, компанията финализира сделката за продажбата на огромния апартамент. Ружа притежавала и внушителен имот в Лондон.

На 1 юли 2022 г. ФБР я включва в списъка на десетте най-издирвани бегълци

от правосъдието. Тогава службата дава награда в размер на 100 хил. долара за информация, която да доведе до ареста или осъждането на българката с германски паспорт. Година по-късно Федералното бюро увеличава наградата на 250 хил. долара. Сега е вдигната драстично, а в момента Ружа е единствената жена сред 10-те най-издирвани бандити.

Шефът на ДАНС Пламен Тончев съобщи, че е установен трансфер от 15 млн. евро, свързани с Ружа Игнатова, и сумата е запорирана. Той не разкри повече подробности. Имуществото за над 10 млн. евро, за което ще се иска конфискация, а преди това запор, е придобито с парите от пирамидата, поясни шефът на ДАНС.

Той обясни и подробности за OneCoin. Дружеството било

регистрирано в офшорната зона Гибралтар

Установено е, че компанията и нейните дъщерни дружества в чужбина и страната функционирали като финансова пирамида, която предлага услуги на принципа на мрежовия маркетинг. Също така посочи, че основният пазар за предлаганите услуги във връзка с криптовалутата се намирал в района на Близкия и Далечния изток. Ружа Игнатова основава своята компания през 2014 г.

Досега официално не е съобщавано кои са имотите, които тя е закупила у нас. В медиите обаче се твърди, че

най-скъпият от тях е Руският клуб в София,

другата сграда е на пл. “Народно събрание” и е известна като къщата на Димитър Моллов, третата е на площад “Славейков”, където се е помещавал офисът на дружеството на Ружа Игнатова и където е изписано името на фирмата. Според публикации тези имоти отдавна не са на Ружа Игнатова. Те са променили собствеността си чрез договори за покупко-продажба, сключени с дружества на финансиста Емил Хърсев. Ставало дума за доверителни сделки. “24 часа” потърси известния финансист. Той лаконично обясни, че няма нищо общо с Ружа Игнатова и няма идея какво имущество тя е притежавала. “Повече от всякога е необходимо правоохранителните власти активно да си сътрудничат, нещо, което ние правим, макар понякога това да остава скрито. Партньори сме в общата битка срещу престъпността и беззаконието”, обяви Сарафов в сряда.

“САЩ високо ценят партньорството с българската прокуратура”, увери посланик Мертен.

Посланикът на САЩ Кенет Мертен, главният прокурор Борислав Сарафов и шефът на ДАНС Пламен Тончев (от ляво на дясно)
Посланикът на САЩ Кенет Мертен, главният прокурор Борислав Сарафов и шефът на ДАНС Пламен Тончев (от ляво на дясно)
Това е сградата на пл. “Славейков”, където се е помещавал офисът на Ружа Игнатова.
Това е сградата на пл. “Славейков”, където се е помещавал офисът на Ружа Игнатова.