Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ларгото в София, където е триъгълникът на властта - парламент, Министерски съвет и президентство
Ларгото в София, където е триъгълникът на властта - парламент, Министерски съвет и президентство

Ако отговорим честно на този въпрос, всичко си идва на мястото

Нека не укоряваме народните представители, докато не разберем кого те всъщност представляват. Чак тогава ще може да кажем дали си вършат работата, или не.

Ако представляват народа, то защо миналата седмица БСП изрита от парламентарната си група депутата Калоян Методиев, преди още да се е заклел? И да иска, не е имал възможност да изневери на избирателя.

Ясно защо – Методиев бил дясната ръка на Корнелия Нинова, а тя трябва да бъде изчегъртана вътрешнопартийно. Къде обаче отива вотът на избирателя? В кучия задник. Сега г-н Методиев е свободен и морално оправдан да си продаде вота я на ГЕРБ, я на ДПС, я на полковника, ако полковникът набира армия.

Между другото, той подхвърли крайно любопитна дъвка за ума - “Продължаваме промяната” била креатура на Кирил Добрев. Чакам някой да направи разкрития.

Или да вземем г-жа Елена Йончева. Тя не бе включена в евролистата на БСП, но ДПС ѝ предложи и тя прие. Едва ли би приела, ако не ѝ бяха дадени гаранции.

За да приспят бдителността на турския електорат, я сложиха чак на пето място в листата, но после двама от четиримата преди нея се отказаха и сега г-жа Йончева е представител в Брюксел. Честито!

Аз не укорявам в нищо г-н Методиев или г-жа Йончева, напротив - те действат много правилно според морала на системата. Просто те илюстрират чудесно кому служи вотът за партийните листи. Нито депутатът има нещо общо с народа, нито народът – с депутата. Това е игра между елитите и у нас, и в чужбина, в която населението е само кибик.

Като схванем това, веднага спираме да се възмущаваме. И настъпва разбиране, че от гледна точка на реалния суверен криза няма, всичко е правилно. Просто трябва да осъзнаем кой е реалният суверен.

Вярно, виртуалният суверен не обича партийните листи и настоява за мажоритарен вот.

В началото на прехода елитът все още бе наивен, откликваше лицемерно и затова направи доста жестове в тази посока. Тогава мажоритарният вот свободно се обсъждаше и в парламента, и по медиите, и в най-различни дискусии и форуми.

На тези дискусии нещата бяха така организирани, че съотношението на силите да е 10:1 в полза на партийните листи, но поне нямаше похлупак върху дискусията като такава. Докато сега, когато кризата е катастрофална, говоренето за мажоритарен е напълно забранено. Пълно табу!

Слушам аз интервю на Тошко Йорданов в неделя по БНР. Както знаем, той е устата на партията ИТН, която влезе в парламента заради референдума, с който народът официално и категорично поиска мажоритарен вот през 2016 г. Ако не беше този референдум, нямаше да я има и ИТН. Та накрая водещият го попита какви промени в Избирателния кодекс би направил. Отговорът - дистанционно гласуване с блокчейн технологията. И нито дума за мажоритарния вот!

Табу! Ако Слави му е издърпал ухото, преди да го пусне в студиото, то кой е издърпал ухото на Слави? В “24 часа” прочетох, че ИТН все пак се е сетила за мажоритарното гласуване при консултациите си с ГЕРБ, но ГЕРБ го отхвърлили.

Което напомня, че ГЕРБ вече 2 пъти внася проектозакон за мажоритарен вот в 2 тура – веднъж през 2017 г. след референдума и пак през юли 2021 г., когато ИТН стана втора политическа сила. Залагам 10 лева, че тепърва ще внася същия законопроект още поне 2 пъти и още толкова ще отказва да го подкрепи, ако друг го предлага. С ИТН те са като на отсрещните страни на тези детски люлки - клатушки, на които единият е горе, а другият долу и обратното.

Аха, бях забравил! От 2-3 години г-н Емил Кошлуков спря да се хвали, че при управлението на НДСВ той лично бил внесъл проектозакон за мажоритарен вот и затова е истински борец за демокрацията. Сега обаче е наложил пълно табу върху тази тема в БНТ. Ни дума, ни вопъл, ни стон. Говорещите глави първо полагат клетва, че няма да споменат мажоритарния вот и чак тогава ги пускат в студиото.

Какво се промени във възгледите на г-н Кошлуков ли? Не знам, но явно има други указания.

Впрочем онзи проектозакон на “Новото време” не беше съвсем мажоритарен, а само 50-50. 39-ото народно събрание го прие на първо четене с квалифицирано мнозинство – същото, с което миналата година 49-ото промени конституцията. После дойде лятната ваканция и наесен всички вкупом забравиха, че изобщо е имало такъв законопроект, който е минал на първо четене. С квалифицирано мнозинство.

Тогава елитът чукаше на вратата на демокрацията, но не влизаше. Сега спря и да чука.

Впрочем не знам дали си спомняте, но при поредното изменение в Избирателни кодекс през 2021-а в него дори бе добавено, че следващите избори ще са мажоритарни. Уви, и това бе заметено под изтривалката на паметта и запечатано с пълно табу.

Аз имам 3 теории по темата откъде дойде това табу.

Последната от тях е, че посолствата напоследък наложиха пълна забрана да се споменава дори за мажоритарен вот. Причината е очевидна – Орбан в Унгария успява да оцелее и да доминира именно благодарение на смесената система, в която 109 депутата се избират мажоритарно, а едва 99 – пропорционално. Тази смесена система проваля глобализаторския проект за Унгария.

Това е и драмата на СДС, ДСБ, ДБ и другите западняшки партии у нас. Без мажоритарен вот те изобщо не могат да открият истинската идентичност и истинските си лидери, но фондациите не им дават и дума да се продума.

Ако е така, то чудно защо “Възраждане” е против мажоритарния вот. Нали са антиглобализатори и националисти? И нали Орбан е техният герой?

Всъщност в парламента само ГЕРБ и ДПС имат истинска тежест, твърд електорат и нещо като субектност. Те обаче също са принудени да декламират лозунгите на глобализаторския проект, които не им носят ползи. Просто се налага. Но те са мъдри и възможностите им са огромни. Затова се приспособяват, като създават свои антиподни партии-филиали. Те хем обират вота на чегъртането и го вкарват в деветата глуха, хем в решителен момент намират формулата, с която подкрепят партията-майка.

Затова сега аз залагам 10 лева, че правителство ще има с третия мандат, стига само г-н Радев да го даде ИТН. Да, то ще бъде обявено за “експертно”, но влиянието в него ще бъде разпределено по добрата стара формула 3:2:1, съответно за ГЕРБ, ДПС и ИТН.

И още 10 лева залагам, че ИТН ще предложи за премиер пак г-н Николай Василев. Есперт ли е? Експерт. Десен ли е? Десен. Да, тези мои 10 лева са много рисковани и вероятността да изгорят е над 50 на сто, но затова пък могат и да спечелят десетократно, ако у нас имахме сериозни букмейкъри. Какво по-добро решение искате? При тази система това е оптималното. Ако искате да се излезе от омагьосания кръг, има само една врата и на нея пише “Мажоритарен вот. Влизай без да чукаш”.