Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изкуствен интелект СНИМКА: Pixabay
Изкуствен интелект СНИМКА: Pixabay

Фантазия.

Представете си, че войната в Украйна се ръководи не от известните ни политици и военни, а от два изкуствени интелекта - руски (Иван) и американски (Джон). Като развием докрай такава представа, ще се досетим, че Джон е ИИ на Силициевата долина, а Иван е ИИ на Център Z. Това не е война на пълководци, а игра между две машини. Просто публичните лица ни уведомяват за подсказаното решение от Иван или Джон. При това положение много от необяснимите действия на войските и държавите, а такива има, стават ходове в играта между двамата. Смисълът на тези ходове ще разберем след време. О-о, ще възкликнем тогава, значи затова е било онова!

Като разгледаме в такава фантазия начина, по който се развива сблъсъкът - от 2014 г. до сега, ще отбележим, че Иван се включи в играта със закъснение, може би около 2018 г., когато Путин показа видеото със свръхзвуковите ракети. Освен това, до 24 февруари 2022 г. в Иван са вкарвани неверни и неточни данни за Украйна, ЕС, НАТО, САЩ и отделните държави в Света. Центърът Z е работил лошо с подизпълнителите. След първата седмица Иван се досети, че работи с неверна база данни, отдръпна се от Киев, прецени, че Донбас е мястото, където трябва да се съсредоточи, докато опресни информацията си.

По характер Иван прилича на упорит православен мужик, може би кочияш. Той е съсредоточен върху конете си, шейната и каруцата. Поне до началото на април не обръщаше внимание на природната среда, космоса, другите - готвачката, фокусника, гълъбаря, месаря... Оживели герои на Достоевски, Чехов, Гогол и пр. дискутират по телевизионните студия, хвалят поведението на Иван и осъждат невъзпитания Джон.

Прави са, Джон е такъв. Участва в играта от началото на века. Досега е направил един видим пропуск - Крим. Системно и точно той разширява фронта на играта. Въоръжава и обучава армията на Украйна от години. Има поведението на самотен каубой, ловец на глави, за да спечели лъже и псува, но пък е артистичен, ловък с пистолета и богат.

В цялата тази фантазия имам едно голямо подозрение - има "Център Z", няма никакъв Иван. Ако е така, подчертавам - ако е така!, в тази игра изходът е ясен.

(Оставям на вас да разгледате хипотезата - Иван и Джон ги има, сблъсъкът ескалира и стига до ядрена война. Далеч преди да го разберем, ставаме жертва на две машини. Повод за размисъл.)

От фейсбук