Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петър Тодоров преди делото
Петър Тодоров преди делото

Момчето беше по средата на пешеходната пътека само, автомобилът идваше от бул. “Васил Левски”, двигателят форсираше. Когато колата го удари, то изхвърча нагоре, после надясно и падна на отсрещния тротоар. Това разказа в Софийския градски съд (СГС) Александър Гюров, станал очевидец на катастрофата, при която загина 14-годишният Филип Арсов. Момчето беше пометено от мерцедес на кръстовището на ул. “Цар Иван Шишман” и ул. “Гурко” на 2 септември м. г. Шофьорът Петър Тодоров “хвърчал” с 88 км/ч при разрешени 30, освен това бил с 2,1 промила алкохол в кръвта.

Докато свидетелят разказваше за последните секунди от живота на Филип, майката на момчето Николина Петкова не издържа и извика към Тодоров: “Убиец!”.

Свидетел на гибелта на Филип: Беше по средата на зебрата,колата го удари, изхвърча нагоре и падна на тротоара
Свидетел на гибелта на Филип: Беше по средата на зебрата,колата го удари, изхвърча нагоре и падна на тротоара

Александър Гюров, който бил на съседния тротоар, не чул шофьорът да набива спирачки. Той също се готвел да пресича, видял колата и инстинктивно се обърнал настрани към пешеходната пътека. По средата в гръб видял млад човек със светли дрехи. Той се движел с нормален ход. След удара колата продължила напред, а двама-трима се притекли към момчето. Хората започнали да звънят на тел. 112, след три-четири минути дошли и полицаите. От разказа на свидетеля стана ясно, че в този момент по двете улици не е имало други коли, видимостта била добра, а пътят сух. В началото на заседанието адвокат Капка Гиргинова, която защитава шофьора Петър Тодоров, възрази, че родителите на Филип - Николина Петкова и Красимир Арсов, държат портрет на детето си в съдебната зала. Според нея така се правели внушения. Съдът посочи, че снимката не може да повлие на техния окончателен акт, но помоли родителите да приберат портрета на Филип. Докато магистратите се съвещаваха по този въпрос извън залата, между майките от организацията “Ангели на пътя”, които бяха в залата, и адвокатката възникна спор. Те я упрекнаха, че защитава убиец.

Преди заседанието пред Съдебната палата имаше протест на родителите на Филип и други майки на загинали на пътя млади хора. Те отново настояха за справедливи присъди за убийците на пътя. Николина Петкова поиска доживотна присъда за Петър Тодоров.