Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Петров - Ицо Хазарта
Христо Петров - Ицо Хазарта

Листата на ППДБ в 23 избирателен район за Европейските избори беше силно разместена. Поставеният на пето място лидер на ДСБ Радан Кънев получи около 70 000 преференции и се класира за следващия Европейски парламент. Преференциите идват в резултат на неговите постижения като евродепутат в предходния мандат и на способността му да поддържа добре осведомена българската публика за своята дейност в продължение на последните пет години.

С голям брой преференции за ЕП се класира и известния рап певец и доскорошен депутат от ППДБ Ицо Хазарта. По този начин той измести поставения на второ място в листата дипломат Стефан Тафров. Не подценявам качествата на Ицо Хазарта като артист, като граждански активист и народен представител. Смятам обаче, че България, която разполага със 17 евродепутати е заинтересована да изпрати в Брюксел опитни и професионално успешни хора в международната политика, в икономиката и в европейската интеграция. Стефан Тафров е на светлинни години по-добре подготвен и подходящ за евродепутат отколкото Ицо Хазарта - който тепърва има да разглежда забележителностите на Брюксел.

Предполагам, че на моята позиция успешно може да се противопостави аргумента - "Глас народен - глас Божи". Това е състезание, чийто резултат се определя от гражданския вот. Това е вярно. Както е вярно и обстоятелството, че ролята на политическия елит е да образова гражданите, да ги насочва за максимално адекватен избор в една сложна и противоречива материя каквато е представителния демократичен процес. За да бъде избран Хазарта пред Стефан Тафров, ръководството на ППДБ не си е свършило работата с избирателите си. Е, как да я свърши!

Вече три години ПП съществува само номинално като партия - има регистрация, но няма национална мрежа, организационна структура, разписани цели и отговорности. Лидерите на ПП имат изключително ласкаво мнение за себе си - те не се нуждаят от експерти (освен от 1-2 виртуози на сензационния ПР), не се нуждаят от мениджъри на своите кампании, имат спонсори от ИТ сектора, но нямат под ръка ИТ техник, който да обезопаси онлайн заседанията на ръководството им - затова уличните псета разнасят парчета от ченгеджийските записи, направени да ги компрометират.

Ставам банален - но политиката е професия. Повтарям - професия! Може да си завършил Харвард, може да си ходил на Марс. Щом си се заел сериозно да правиш нещо, което не ти е професия - учи, ангажирай професионалисти да ти помагат и малко си смачкай носа. Защото е необяснимо вирнат - след 9 юни би било по-добре носът да сочи към земята. А Ицо Хазарта ще направи добре да наеме Стефан Тафров или друг кадърен професионалист за съветник в работата му като евродепутат. Защото се очаква все пак нещо да свърши в Брюксел.

От Фейсбук.