Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Медийният експерт Георги Лозанов
Медийният експерт Георги Лозанов

"Разправиите около правителството и това как и по какъв начин трябва да се легитимира властта е сериозен политически разговор, но това кой ще бъде председател на НС не е", заяви проф. Георги Лозанов в студиото на "Здравей, България" по Нова тв. Според него е логично да се подкрепи кандидатурата на първата политическа сила. Абсолютно безсмислено според него е било и свалянето на Росен Желязков.

"Това са жестове, които политиците си разменят на гърба на институцията", каза Лозанов. И допълни, че е по-хубаво, вместо да си говорят така помежду си, да се насочат към електората си, като дадат знак, че нещо си заслужава да бъде обсъдено. "По повод избора на председател на НС - не смятам, че там има нещо достатъчно значимо, което си заслужава да се обсъди с електората", заключи проф. Лозанов. По негови думи това е ситуацията за работата на парламента, но за правителството е съвсем различно.

"Съвсем логично е, че ПП-ДБ нямат причина да подкрепят правителство в този състав, в който беше сглобката, защото именно заради това управление се отдръпна част от електората им. Те бяха поставени в ситуация на политически клинч - хем управляваха с подкрепата на ГЕРБ и ДПС, хем непрестанно получаваха имиджови удари и дискредитирания. Досега не мога да разбера - те отпаднаха, защо отново са в светлината на прожекторите и някой непрестанно им казва какво трябва да направят. Нали това беше идеята - партията да бъде маргинализирана и да се разпадне силата от протестния вот, който я зароди", посочи той.

Според проф. Лозанов коментара на Слави Трифонов за специализирания кабинет може да се тълкува по три начина - той може да иска да се разграничи от ГЕРБ и ДПС след нападките, че е зависим от тях, може просто политическите партии да не са се разбрали, докато са обсъждали разпределянето на властта. А третата възможност е да се продължи с дискредитацията на ПП-ДБ, ИТН да се превърне в силна опозиция и тогава да се отвори място за Радев с неговия политически субект и така да се сформира т. нар. Орбанов кабинет.

"Българският Орбан ще бъде много по-страшен от унгарския Орбан, защото неговия модел на практика означава в демократичен режим да се внесат черти на автокрация". По негови думи тази хипотеза е говорена много пъти, въпросът е кои ще бъдат лицата в нея.