Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Делян Пеевски
Делян Пеевски

Младежите на България няма да ходят в задължителна казарма. Това заяви председателят на ДПС Делян Пеевски, цитиран от сайта на партията.

"Буди тревога, че в дните до конституиране на новия парламент и старта на преговори за съставяне на редовно правителство Радев отново се опитва да насажда страхове и напрежение в обществото, като заговори за мобилизационен резерв и връщане на наборната военна служба.

"Трябва да сме наясно с едно - единствено българският парламент може да взема подобни решения, а ние многократно вече заявихме, че няма да се допусне подобно нещо!

Ние много ясно слушаме и чуваме гласа на хората и сме категорични - младежите на България няма да ходят в задължителна казарма!

Конституцията много ясно прокламира правомощията на институциите и отново напомняме на Радев да не се изкушава да гази основния закон, воден от лични политически амбиции, а да изпълнява конституционните си задължения", допълни той. 

По-рано днес президентът Румен Радев заяви, че трябва по някакъв начин да се осигури някаква първоначална военна подготовка за младите хора в България. 

"Все по-голямо у нас е раздалечаване между общество и армия. Скоро ще се навършат 20 години, откакто в България се премахна наборната военна служба. Преди всяко семейство бе свързано по някакъв начин с армията. Днес това вече не е така. Наближава времето, въпрос е на няколко години, когато в Народното събрание, да не говорим в изпълнителната власт, на пръсти ще се броят хората, които са имали нещо общо с армията. А те ще трябва да вземат важни решения за нашата национална сигурност", обясни той. 

"В същото време наши съюзници от много държави в НАТО връщат наборната военна служба. И ние трябва по някакъв начин да осигурим най-малкото някаква първоначална военна подготовка за младите хора в България. Формата, способите и организацията за това ще се решат на дебат. Но такава подготовка трябва да има и вие сте хората, които най-ефикасно могат да я провеждат", коментира Радев.