Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Какво говорещите глави скриха или премълчаха

Трето денонощие от водещите медии се сипят водопади с анализи и коментари на най-мъдрите говорещи глави в страната. Аз обаче като заядлив пенсионер си рекох – я да направя списък на това, което те премълчаха!

Всички например бяха в ужас от това, че правим шести поредни избори и че май ще трябва да правим седми, а после и осми и девети – нещата само се влошават.

Всички са в шок, че избирателят обяви бойкот – едва 2 милиона излязоха да гласуват! Но никой не се сети да спомене, че от тази омагьосана спирала се излиза лесно -

въвежда се мажоритарен вот и край на този политически садизъм

Виж, за това ни дума, ни вопъл, ни стон.

Три дена локуми, локуми, локуми и нито една очевидна истина. Явно е наложено жестоко табу – я си гъкнал “мажо-о-о-о...”, я са ти отрязали главата!

Точно същото табу видяхме и преди референдума през 2016 година – пълна тишина, дано се размине.

Но щом излязоха резултатите, цялата т. нар. експертна общност гръмна като един – в никакъв случай! Ще падне таванът, добитъкът ще спре да ражда, ще ни налетят облаци от отровни колорадски бръмбари с големи зъби!

Доста лъгаха тогава “експертите”, но да го оставим за друг път. Тук темата е за табуто като културно, политическо и демагогическо явление. Когато антрополозите изследват примитивните племена – я в Нова Гвинея, я в джунглите на Амазонка, те често започват с табуто.

Във всяко примитивно племе има неща, които не трябва да се казват, да се правят или да се посещават и я си нарушил, я са те прогонили да те изядат хиените или да те глътне цял някоя боа.

Забранената тема най-добре разкрива природата на обществената система.

Та така е и в България. Само 2 милиона гласували? Табуто е да си спомним, че

на онзи референдум гласуваха 3,5 милиона,

от които 2,5 милиона бяха за мажоритарен вот, а едва 500 хиляди заблудени души бяха против.

Излиза, че днес цялата партийна система, всички партии, взети заедно, са по-нелегитимни от онзи вот.

Е как да не се наложи табу?

След серия провали на политическата система този път избирателят обяви бойкот. Това няма как да се скрие. Какво обаче го отврати така? Това вече е табу. Явно става дума за делата на управляващите, но кои точно дела?

Какво стори сглобката? Ами промениха конституцията! А-а-а-а, вярно бе, чудно защо никой не направи връзка между бойкота на избирателите и тези промени.

Спокойно, “експертите” са досетливи, добре разбират причините. Само че има табу. Я са го споменали, я са изхвърчали и ненужни станали.

Но ако направим допитване

дали народът одобрява хора с чуждестранно гражданство да стават министри,

какъв смятате, че ще е резултатът? Поне 90 процента ще са против. Или за орязаните пълномощия на президента? Тук вече само 70 процента според мен. Социолозите добре знаят че мнозинството отдавна искаше точно обратното, по-силна президентска власт.

Бойкотът казва нещо просто - не ви одобряваме промените и няма да ви гласуваме! И ПП-ДБ загубиха около 300 хиляди, ГЕРБ около 140 хиляди, та и ДПС пострада, нищо че излезе второ.

И пак премълчаното се оказва много по-важно от казаното.

Сензацията “Величие” също е резултат от табу. Просто няма как да вземе 4,65 процента без изобщо да я забележат десетките социологически анкети. Без да ѝ дадат поне 1 процент ден по рано.

Какъв ти ден, “Величие” ги нямаше на екзитполовете до ранния следобед!

Това е все едно слон да се промуши през мрежа за комари.

Естествено, че социолозите са ги забелязали отдалеч, но им е наложено същото табу, каквото и за избирателната система. Логиката е проста - ако изобщо не ги споменаваме, няма да ги канят по медиите. А ако не ги канят, избирателят няма да узнае, че съществуват.

Явно на входа на студията има нещо като онези скенери по летищата – само че

те не сканират за метал, а за истини

Ако нещо изпиука – я вън! Тук истините са табу!

Какво ли не се каза за “Величие” – имали някакви мистични социални мрежи, помогнал Путин… естествено, къде без Путин. И нищо чудно така да е.

Но никой не си позволи да разнищи съдържателното послание на полковник Марков в плебейските медии, защото така лъсва неприятна истина за политическата система.

А неговият наратив следваше принципите на гръцката трагедия - първо се създава неразрешим морален проблем (национална катастрофа), а после изведнъж се появява т. нар. Deus ex machina или демиург, който ги разрешава. Чакайте демиурга.

Майстор на недоизказаното внушение, полковникът създава усещането, че здравите сили вече са се задействали и много скоро демиургът ще се появи, може още наесен. Или напролет. Като стане, ще разберете.

И какво може да стане, може би военен преврат? Полковникът не доизказва, само намеква. И тъй като явно поне 90 на сто от избирателите са отвратени от политическата система, съвсем нормално е поне 5 процента да мечтаят за нов Пиночет. Разбира се по-интелигентната част от населението добре разбира, че проблемът не е в демокрацията, а в липсата на демокрация, но точно това не трябва да се изговаря.

Не трябва, за да не излезе, че трябва да се сменя системата. Виж, да се сменя елитът няма табу - все тая. Коментарът на Огнян Минчев – всички политици да се махат. Райчев е на същото мнение. Катастрофата е пълна, казва той, затова възникват малки партии. Така че махайте се!

На майтап ще кажа, че и Минчев, и Райчев имат сериозен принос през тези 35 години. Те съветваха, а политиците ги слушаха, така че ако някой трябва да ходи да пасе овцете...

Но аз не съм толкова кръвожаден. Според мен 35 години "стани да седна" стигат. Махнете това българоубийствено табу! Спомнете си какво поиска народът през 2016 година! Гарантирам ви, че цялата мъгла веднага ще се вдигне.