Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АСЕН ВАСИЛЕВ
АСЕН ВАСИЛЕВ

"Най-често разговорът много бързо стига до това как да бъдат по-високи доходите, как да живеем по-добре, как да настигнем по-бързо Европа. Това е и основното, което ние си говорим с хората. Последните 3 години всички бюджетни актуализации са правени от екип под мое ръководство. Заложихме съвсем различен икономически модел - заложихме европейския икономически модел, който цели да се намалят неравенствата, доходите да започнат да се качват по-бързо. Дълги години продавахме евтина работна ръка. Няма как да станем богата държава с евтина работна ръка."

Това каза съпредседателят на ПП-ДБ и водач на листите в Пловдив и в Хасково Асен Василев в предаването "Лице в лице" по bTV. Той уточни, че богата държава хората трябва да имат високи доходи.

За първи път държавата отпуска държавни помощи, с които ЕС позволява на фирмите да си купуват оборудване, да правят нови инвестиции. По този начин се вдига производителността на труда и се вдигат заплатите, обясни бившият финансов министър.

В отговор на въпрос какво ще каже на твърденията, че инфлацията е изяла увеличението на доходите Асен Василев каза: Това е лъжа. Увеличението на средната работна заплата от 2021  г. досега е 53%, акумулираната инфлация е 30%, т.е. имаме 20% реално увеличение на доходите според Евростат.

2022 г. сме били първи по ръст на доходите в целия ЕС. 2023 г. сме били втори. Тази година се очертава пак да сме първи или втори по ръст на доходите, като се извади инфлацията, каза още Асен Василев. Според данните от НСИ имало реално увеличение с 13-14% увеличение на заплатите. 

На въпроса дали гражданите го питат защо са обещавали да не управляват с ГЕРБ и ДПС, а са го направили, Василев каза: "В самото начало на кампанията имаше такива въпроси, в края - не, защото стана ясно. През последните 5 избори в страната има 2 правителства. И двете ги направи ПП. И двете правителства ги направихме въпреки че нямахме мнозинство. Те бяха трудни коалиции, почти невъзможни, но това беше най-добро за държавата да се придвижи напред. Прие се законодателство, за антикорупционна комисия, промяна в конституцията.  

"В плана за възстановяване и устойчивост освен приемане на закона е заложено, че трябва да се приемат правила, при които ще се изберат членовете. Те трябва да са прозрачни. ГЕРБ, ДПС заедно с "Възраждане" блокираха тези правила. На хартия имаше подкрепа за реформите, които ние предложихме. В момента в който дойде моментът за прозрачни конкурси, а не партийни назначение да изберат тези хора, за да заработят тези институции се видя, че гледаме в различни посоки. Ако искахме партийни квоти, аз щях да съм на финансов министър, акад. Денков щеше да е вицепремиер", каза още съпредседателят на ПП.

"Това, което видяхме в предизборната кампания - служебният кабинет се опита да ни върне към постната пица, ако мине номерът. Проба - грешка. Детската болница да била частна. Сега изведнъж се разбързаха и видяха, че в бюджета има осигурени 100 млн. лв., ама след като пробваха първо с частната. Цената на тока пробваха да се вдигне с 30%. като вдигнахме джангър, казаха: не, не с 2% ще се вдигне. Намерихме ги парите. Осигурени са 942 млн. лв. повече за болниците. Има осигурени средства специално за заплати. Има ги парите. От заплати не могат да крадат. С този модел на постната пица пари няма за нищо, най-вече за хората, но пари има в края на годината като излишък да се раздели  между 12 олигарси", каза още Асен Василев.

През 2020 г. нивото на неравенство ни поставило между Боливия, Централна африканска република и Камерун.

Василев уточни, че последните 10 месеца са отворени 30 км магистрали и скоростни пътища, в това число първата отсечка в Северозападна България. "Строили сме, но не ходим по телевизора да режем лентички", каза още той. 

Това, че направихме правителство и се оцапахме, затова сме според социолозите по-назад, уточни Василев.

"Позволихме ГЕРБ и ДПС да подкрепи кабинет на акад. Денков. Тази конституция позволява да няма еднолична власт в България. Конституцията дава право на президента от едни 10 човека да избере кой да е министър-председателят. След това като му предложи министри, трябва и президентът, и министър-председателят да се съгласят, че тези хора са подходящи. Двама човека, не един", допълни Асен Василев.

"Ако бяхме 1 стотинка взели отнякъде незаконно, вече щяха да са ни арестували. С цялото подслушване, с прокуратурата, която е тяхна, със съда, който е техен. Ако една стъпка бяхме направили накриво, вече щяха да са ни арестували и нямаше да ни цапат по телевизията." 

Василев беше категоричен, че вече няма път към ГЕРБ и ДПС. "Гражданите вече видяха двата икономическа модела, по които България може да се развива. Или постната пица и накрая, където хората се държат на линията на бедност. Или европейския модел за развитие, където пари има за всичко и те се раздават по прозрачен начин."

Той обясни, че задължително условие е България да се развива по европейски път с честни конкурси.

Ако хората излязат и гласуват, всичко това, което показват социолозите няма да има нищо общо с истината, смята още Василев. И разказа, че от време на време се шегува с известен виц: Един човек искал да му се падне шестица от тотото, на третия път господ му казал: Иди пусни фиш, ако искаш нещо да спечелиш.