Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доналд Тръмп Снимка: Twitter/@PopBase
Доналд Тръмп Снимка: Twitter/@PopBase

Може, ако отсреща е Байдън

Това кой ще седне в Белия дом през януари 2025 г., май е толкова важно за България, колкото и за САЩ. Помислете си само – при Тръмп ГЕРБ и патриотите изкараха пълен мандат в чудесна хармония. Но при Байдън у нас патриот стана неприлична дума, а коалирането - мисия невъзможна. Сега ще правим шести избори за малко повече от 3 години и 3 месеца, а наесен нищо чудно да има и седми, тъй като политическите клики вече се мразят по сицилиански.

Следователно, ако Тръмп пак дойде на власт, у нас кризата може би ще утихне и пак ще видим Бойко премиер за пълните 4 години. Да, експертите ще ми се присмеят за този извод. Но аз ще им напомня, че Тръмп отряза от бюджета на Държавния департамент парите за “развитие на демокрацията” по света, т. е. за НПО-та, фондации, мисловни танкове и клатещи властта. Това успокои обстановката чак до 2020 година.

Затова умните пари внимателно следят събитията в Метрополията. А там имаме голяма новина - Тръмп вече е осъден престъпник! Сега големият въпрос е дали това ще му попречи да влезе пак в Белия дом, или обратното – ще му помогне?

До присъдата Тръмп печелеше. Според осреднените анкети в RSP той води на Байдън с 0,8 пункта в национален мащаб, но ако се сметнат и останалите трима кандидати, разликата става 2,2 пункта. Реално битката обаче се води в 7-те оспорвани щата. Засега Тръмп взема и 7-те със средна разлика от 3,1 пункта. Ако се запази същата тенденция, в електоралната колегия Тръмп би трябвало да победи с 312 на 226 гласа и да стане 47-ият президент на САЩ.

Усещайки неспособността на Байдън да победи, демократите избраха небивало досега оръжие - тотална съдебна война. Вероятно взеха пример от Путин, който така си отстранява конкурентите. Но докато на Путин му стига и едно обвинение, хората на Байдън повдигнаха десетки, като започнем от делата да бъде отстранен от бюлетината, минем до гражданските дела и стигнем до 4-те чисто криминални. Вместо на качеството Байдън заложи на количеството и май го прекали.

По две от делата вече го осъдиха да плати над половин милиард долара в глоби и обезщетения, но те не са наказателни и не могат да го вкарат в затвора. Наказателните се проточиха за след изборите с изключение на едно, което току-що приключи. То обаче е толкова изсмукано от пръстите, че вместо да изпише вежди, може да извади очи.

Читателят знае сюжета, но да напомня – става дума за порноактрисата Сторми Даниелс, с която Тръмп преспал еднократно преди доста години. Преди изборите през 2016 година адвокатът на Тръмп ѝ платил пари да си мълчи, дори подписали договор, но тя поискала още и така жълтото удари вентилатора. И чак през 2023 г., когато Тръмп тръгна пак да става президент, районният прокурор в Манхатън Алвин Браг извади този казус от килера и повдигна общо 34 криминални обвинения, свързани с фалшификация на документи, манипулация на вота и неверни показания, и така нататък.

И може би най-съмнителното е, че журито го обяви за виновен по всичките 34. Като се има предвид колко са афиф, би трябвало от кумова срама да го оправдаят поне по 3-4. По всяко от тези обвинения теоретически Тръмп може да получи по 4 години затвор. Присъдата ще бъде обявена на 11 юни специално в чест на конгреса на републиканците.

Близките до Демократичческата партия медии хем ликуват, хем изпадат в лоши предчувствия.

Например професорът по журналистика Франк Бруни писа в “Ню Йорк Таймс”, че присъдата над Тръмп може да се окаже негов политически ускорител: “В очите на много избиратели неговата присъда доказва, че е преследван… И това дава и на него, и на тях още причини да продължат борбата”.

В MSNBC, друг верен бастион на демократите, професорката по право Джесика Левинсон отбелязва, че това дело носи огромни рискове. “Нека да сме честни към себе си – пише тя, – делото на манхатънския районен прокурор Алвин Браг беше твърде усукано и решението на журито показва, че той е извадил късмет този път… Това е най-слабото от четирите криминални дела срещу Тръмп и по него ще съдят за всички останали…”

“Тръм е виновен. Това няма да има никакво значение за изборите – пише USA Today, – но действителността е, че повечето американци не се интересуват от изборите. Те се интересуват как правителствената политика се отразява на техния всекидневен живот. Очаквайте през ноември да гласуват за това, а не за резултатите от това дело в Ню Йорк.”

По темата за икономиката Тръмп води Байдън с 46 на 32. До ноември тази разлика може да се стопи, ако за целта над страната се изсипе златен дъжд.

Очакваше се част от републиканските избиратели да се откажат от Тръмп, ако бъде обявен за престъпник. Сега обаче май се случва обратното. Нови анкети още няма, но в сметките на Тръмп се изсипа такъв порой от дарения за кампанията, че сайтът му за паричните преводи Winred се срина!

Не се знае дали Тръмп губи от своя електорат, но май печели нов сред негласуващите. Читателят на “Уолстрийт Джърнъл” Фред ЛаСор пише до вестника: “Толкова съм ядосан от това неморално съдебно решение, че ми идва да крещя. Аз не обичам Тръмп и не бих гласувал за него преди. Сега обаче смятам да изпратя дарение за неговата кампания…”.

Ако през юни и юли анкетите покажат, че рейтингът на “осъдения престъпник” Тръмп не пада, а расте, то Байдън се превръща в камък на шията на демократите. Ще се наложи на партийния конгрес през август да бъде сменен с друг състезател.

Кой обаче ще е той? Едва ли ще е вицето Камала Харис, нейният рейтинг е под цокъла. Засега най-подходящ за битката изглежда губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм, който е хубавец, има дар слово и дори в един момент се обяви против съдебното тричане на Тръмп. Друг спасител на демократите е Мишел Обама, съпругата на бившия президент. Тя обаче твърдо отрича да има такива планове.

В момента не само Америка, но и целият свят чака със свито сърце окончателната присъда – дали Тръмп ще бъде осъден на затвор, или само на общественополезен труд? Знаменитият хуморист Бил Мар, който е водещ на много популярно предаване в HBO, смята, че ако Тръмп влезе в затвора, това ще докара страната до гражданска война. И не каква да е, а расова.

“Всичко става расово в тази държава. Това е отчасти заради нашето ужасно, презряно расистко минало, отчасти защото този расизъм е жив и в настоящето и отчасти защото крайната левица прави всичко расово.”

По това последното съм готов да споря с Бил Мар – според лявата идеология проблемите на обществото не се свеждат до расата, а до класата. Но кой да им обясни как и защо Тръмп им отне работническата класа?