Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Томас Тибаут е задържан под стража от 2 г.
Томас Тибаут е задържан под стража от 2 г.

Там намерила и копие на ключа за квартирата си, хазяинът отрекъл да е негово. Някой откраднал банкноти от жилището и 2000 евро от сметката ѝ

Бележката в скрина с надпис Fuck you не беше за мен, а за крадците, казвал задържаният за смъртта ѝ Томас Тибаут

Арестуваният сенегалец често пушел трева, имал топче марихуана в джоба си, докато пътувал в патрулка да търсят трупа

Финландката Соня Киннунен, която на 8 май 2022 г. беше удушена с кабел и скрита в куфар в квартирата ѝ в София, видяла съмнителен човек да рови в пощенската ѝ кутия дни преди смъртта си. Това стана ясно от разпитаните свидетели по делото срещу подсъдимия за бруталното убийство сенегалец Томас Тибаут.

На последното заседание приятелки и колежки на жената разказаха, че седмица преди смъртта ѝ тя била стресирана и много мнителна, защото изчезнали 2000 евро от банковата ѝ сметка. Потърсила хазяина си, за да му съобщи, че е намерила копие на ключа от апартамента в пощенската кутия.

“Такъв ключ не би трябвало да съществува”, отвърнал ѝ категорично той.

Съмнително било и това, че

видяла непознат да рови в пощата ѝ

Към онзи момент тя не подозирала гаджето си Томас, с когото живеели от месеци, но била сигурна, че някой краде от нея и влиза в квартирата ѝ. Дори оставила бележка с надпис Fuck you в един от шкафовете си. Според Тибаут, който днес отговаря за мъчителната кончина на жената, листът не бил за него, а за крадците.

Разследването до момента сочи, че във фаталния 8 май между Томас и Соня избухнал скандал. Разярен от нейните обвинения, че взема от парите ѝ, за да залага на хазарт, той омотал кабела на зарядното си пет пъти около врата ѝ, за да я удуши. Използвал и ръцете си.

Тибаут отрича обвинението. Казва, че лично подал сигнал за изчезването ѝ и я е търсил.

Видях я с очите си да излиза да тича, аз бях вкъщи - оправда се той пред магистратите чрез преводач. - Притесних се, че я няма, защото имаше работа, а след това и среща с приятелките си между 18 и 18,30 ч. Трябваше да се види с тях, защото вечерта щеше да работи. Търсих я в апартамента. Отворих антрето, после хола, извиках на глас, но нямаше отговор. Обувките ѝ ги нямаше. В другите стаи не съм влизал. Търсих я и покрай ВМА и Александровска болница.

Пред съда задържаният мъж допълни, че ѝ е писал съобщение в Инстаграм, но тя не го е прочела. Опитал да ѝ звънне, но отново нямало резултат.

Съмненията, че той може да има общо с мистериозното изчезване на Соня, първа споделила приятелката ѝ Клара. За нея

било странно, че толкова бързо Тибаут отишъл в полицията,

за да подаде сигнал, въпреки че са минали само 3 часа, без да му отговаря. Пред останалите момичета от компанията Клара казала, че е възможно той да е хакнал телефона ѝ, за да изтегли липсващите 2000 евро.

Колежки и приятелки на Киннунен си спомниха, че след изпаряването на сумата от банковата ѝ сметка. Соня споделила и за откраднати банкноти. Започнала да разпитва познатите си как да защити телефона си и как някой е успял да “разбие” паролите ѝ, които били сложни.

Някой краде евро от картата ми, но как да разбера кой е и как го е направил?, питала тя една от колежките си, която я посъветвала на първо време да смени всички пароли за социалните мрежи и онлайн банкирането си.

Соня била толкова притеснена, че планирала да пътува спешно до родината си, за да посети финландска банка. Там щяла да търси съдействие от служителите, за да разнищи измамата.

На 8 май обаче следите ѝ се губят. Близките ѝ опитват да се свържат с нея, но без резултат. Телефонът ѝ е изключен. Опитват да я открият и чрез приложение, което проследява айфони. Искали да се уверят, че мобилното устройство се движи, което поне би означавало, че е жива. Апликацията, за съжаление, не им помогнала.

Часове наред гаджето ѝ Томас Тибаут

обикалял с познатите ѝ из полицейските управления

в София. Показанията им за това как се е държал са противоречиви. Веднъж го определят като “притеснен”, друг път - не издавал никакви емоции. Разказал им, че на 8 май с финландката са спали до късно, защото била нощна смяна, а след това тя излязла да тича в парка и повече не се върнала.

След разпита в полицейското управление, докато пътувахме в патрулката заедно с полицай, за да огледа квартирата им, той ми каза, че има топче марихуана в джоба си - спомни си едно от момичетата пред магистратите. - Беше ми странно, че в такъв момент мисли за трева.

От показания на свидетели стана ясно още, че мъжът често пушел марихуана както по време на партита, така и вкъщи. Соня вземала екстази единствено на купони.

В съда нейната приятелка Мария си спомни реакцията на Тибаут, когато откриват трупа в гардероба.

“Не, не знам какво се случва”, казал той притеснен, след което му сложили белезниците.

Това е последният път, в който Мария разговаря с него. Оттам нататък тя и останалите колежки на Соня го срещат в съдебна зала. Пред магистратите те разказаха още, че двойката живеела заедно от януари 2022 г. в нейния апартамент под наем. Той често сменял работата си, твърди една от свидетелките. Соня споделяла, че бил мързелив.

В началото отношенията ни се движеха добре, беше романтично, но сега е като малко дете, а не като възрастен човек, оплаквала се тя последно. Познатите на жената допълват, че чак след убийството ѝ разбрали за хазартната му зависимост.

Тибаут бил блестящ ръгбист в родния си Гренобъл, трансферирали го и в канадския Квебек

Миналото на сенегалеца Томас Тибаут е обвито в мистерия. Младежът упорито отказва да говори за живота си преди идването си в България, но “24 часа” научи, че той е бил един от най-обещаващите таланти в отбора по ръгби “Сините дяволи” във френския град Гренобъл. Няколко пъти е получавал и званието “играч на мача”. Дори е трансфериран в отбора на Квебек, Канада. Тибаут е дал интервю за местна медия, пред която разказал, че му предстои да свикне с изискванията към играчите в американския футбол.

Задържаният за бруталната смърт на Соня, която беше намерена удушена и скрита в куфар, наследява страстта към ръгбито от майка си - Мириам. Тя е треньор в Гренобъл. Към днешна дата продължава да практикува професията си. Мириам обаче не е идвала в България, научи “24 часа”. Медията ни я потърси за коментар, но тя не отговори на запитването ни за ареста на сина ѝ. До момента не е известно защо Томас е решил да се установи в София. Факт е, че след идването му у нас той не е имал постоянна работа. Такова впечатление оставил у приятелките на Соня.