Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Клаудия Шейнбаум. Снимка: Инстаграм/@claudia_shein
Клаудия Шейнбаум. Снимка: Инстаграм/@claudia_shein

Соломон Паси сигурен, че ще се открие родство с новоизбрания държавен глава

Две печатници е притежавал в Пловдив дядото на новоизбраната президентка на Мексико Клаудия Шейнбаум, подозира известният изследовател, летописец и документалист Мимо Райчев. Той откри в своя "Пловдивски справочник" от 550 страници името на Йосиф Пардо Бенджаминов, баща на майката на Клаудия, след като "24 часа" му съобщи как се казва.

"Имал е печатница "Балкан" на ул. "Княз Фердинанд" 3, сега ул. "Христо Г. Данов", заяви Райчев. По-късно той откри и на ул. "Търговска", сега "Райко Даскалов",  печатар със същото име.

"По всяка вероятност това е един и същи човек, но дали е дядото по майчина линия на Клаудия Шейнбаум, не може да се каже със сигурност", добави Райчев.

Справочникът му съдържа всички търговци и предприемачи от Освобождението до 1944 г., които са работили в Пловдив.

Да търсят пловдивския корен на новата президентка се втурнаха както Соломон Паси, така и председателят на еврейската организация "Шалом" Светлозар Калев.

"Имаме книга на родените в Пловдив до 1926 година. Щом новата президентка е родена през 1962 година, трябва да върнем 20 години назад, за да видим кои са родителите й, а за открием баба й и дядо й, трябва да отместим още 20 лета назад", заяви пред "24 часа" председателят на организацията Светлозар Калев.

По думите му Соломон Паси няколко пъти му звънял, за да каже, че Клаудия Шейнбаум е с пловдивски корен, макар да е родена в Мексико сити.

"Ако знаете как са се казвали баба й и дядо й, ще потърсим", увери Калев. "24 часа" му предостави имената. Йосиф Пардо Бенджаминов е дядото на президентката, а баба й - Матилда Семо Калев. Те са сефарадски евреи.

"В регистъра на родените от 1906 до 1926 г. в Пловдив нямаме такива имена. Може да са живели в Пловдив, но да не са раждани тук", каза председателят на "Шалом" след проверка.

Соломон Паси обаче е почти убеден, че ще се открие пловдивски корен с новия държавен глава на Мексико.

Търсенето продължава.